Κάτι τελείως διαφορετικό αποβιβάζεται στο Netflix, μια ιστορία φιλίας και αντιπαλότητας στον φόντο του γνωστότερου γρίφου της οικουμένης.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως ακόμα και ο ούγγρος πανεπιστημιακός Έρνο Ρούμπικ που έφτιαξε το καταραμένα δύσκολο τρισδιάστατο παζλ του το 1974 χρειάστηκε έναν μήνα για να το λύσει!

Αυτό ακριβώς εξερευνεί ένα μίνι ντοκιμαντέρ, μόλις 40 λεπτών, τη μαγεία του Κύβου αλλά και τις ζωές των ανθρώπων που τον έχουν κάνει κεντρικό μοτίβο στις ζωές τους.

«Speedcubing: Οι Γκουρού του Κύβου» ονομάζεται και παρακολουθεί τις πραγματικά απίστευτες ανατροπές στη διαδρομή των Μαξ Παρκ και Φέλιξ Ζέμντεγκς, πρωταθλητές αμφότεροι στους διαγωνισμούς με τον Κύβο του Ρούμπικ.

Δεν είναι μόνο οι υπεράνθρωπες ταχύτητες στη λύση του, αλλά και το ανθρώπινο δράμα που ελλοχεύει πίσω από κάθε μικροσκοπικό παζλ.

Οι Speed Cubers είναι οι άνθρωποι που κατεβαίνουν σε τέτοιους διαγωνισμούς και εδώ έχουμε μια παράξενη και απροσδόκητη φιλία που άνθισε μέσα στο λυσσαλέα ανταγωνιστικό αυτό περιβάλλον.

Κι ενώ λες ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν για λίγους, το ντοκιμαντέρ καταφέρνει να το κάνει να μας αφορά όλους, καθώς μιλά για πράγματα πολύ μεγαλύτερα από τον Κύβο.

Ο Αυστραλός Φέλιξ Ζέμντεγκς ήταν ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του Κύβου του Ρούμπικ για μία σχεδόν δεκαετία. Ο Καλιφορνέζος Μαξ Παρκ αναδύθηκε μαγικά στην παγκόσμια σκηνή το 2017 για να καταρρίψει το ρεκόρ του Ζέμντεγκς!

Παρά ταύτα, οι δυο τους έγιναν αχώριστοι φίλοι, κάθε που κοντοζυγώνει όμως ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα οι καλές τους σχέσεις απειλούνται και δοκιμάζονται. Μόνο ένας μπορεί εξάλλου να στεφθεί πρωταθλητής.

Οι δυο τους ανταλλάζουν πρώτες και δεύτερες θέσεις μετά το 2017, αλλά και νέα παγκόσμια ρεκόρ. Και ξέρουν πως κανείς τους πια δεν θα καταφέρει να κυριαρχήσει στο πεδίο αν πρώτα δεν αποσυρθεί ο άλλος.

Και είναι αυτό το μοτίβο που επικαθορίζει τη σχέση τους, μια φιλία που μετατρέπεται σε έχθρα και μετά πάλι σε φιλία.

Ο Μαξ έχει διαγνωστεί με αυτισμό, ένα χαρακτηριστικό που παίζει κι αυτό τον δικό του ρόλο. Πράγματι, ένα ντοκιμαντέρ για τον Κύβο του Ρούμπικ μπορεί να γίνει πάρα πολύ πλούσιο όταν έχεις μια καταπληκτική ιστορία να διηγηθείς.

Το «Speedcubing: Οι Γκουρού του Κύβου» διαθέσιμο στο Netflix από τις 29 Ιουλίου…