Ποιος μπορεί να πει όχι σε μια έξοδο με την παρέα για νόστιμα μεζεδάκια με παγωμένη μπύρα ή ούζο; Η πρόταση μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη, όταν η συγκεκριμένη έξοδος πραγματοποιείται σε στέκια στο κέντρο της Αθήνας που δεν θα σας κάνουν να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το τραπέζι γεμίζει με νόστιμες γευστικές προτάσεις για τη μέση, λοιπόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο λογαριασμός στο τέλος θα έρθει φουσκωμένος!

Η Αυλή

Μυστική αυλή στο κέντρο της πόλης, στην καλλιτεχνική γειτονιά του Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12). Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί σε αυτήν την κρυφή αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής. Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’50 με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα. Τα τελευταία χρόνια στο μενού έχουν προστεθεί μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπύρα. Οι παραγγελίες προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας και οι τιμές θυμίζουν… περασμένες εποχές.

Ρακουμέλ

Γευστικό στέκι που τιμά την κρητική κουζίνα επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 71) στα Εξάρχεια. Το Ρακουμέλ είναι ένα ρακοπωλείο- ρακάδικο με ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα και φιλικό περιβάλλον. Οι ιδιοκτήτες κατάγονται από την Ιεράπετρα και μαγειρεύουν καθημερινά σπιτικές νοστιμιές όπως, χοχλιούς μπομπουριστούς, σφακιανή πίτα με μέλι, γαμοπίλαφο κ.α. Συνδυάζονται τέλεια με ρακή από τη Σητεία και ρακόμελο με αρωματικά βότανα από την κρητική γη.

Πυρολίκι

Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στον Κεραμεικό, το Πυρολίκι (Μεγ. Αλεξάνδρου 117) αποτελεί, πια, σημείο αναφοράς για την περιοχή με τις γευστικές προτάσεις του να κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων. Με βάση την ελληνική κουζίνα, τα πιάτα του ξεχωρίζουν για το μοντέρνο twist τους, αλλά και την γεύση που είναι αξεπέραστη. Διαθέτει και μια τέλεια αυλή, την οποία θα λατρέψετε.

Ατλαντικός

Μεζεδπωλείο Ατλαντικός

Αν δεν σας το συστήσει κάποιος, στο δρομάκι που είναι κρυμμένο στου Ψυρρή (Αυλητών 7) σίγουρα δεν θα το ανακαλύψετε. Εκτός αν περάσετε τυχαία απ’ έξω. Το μάτι δεν το γεμίζει, ωστόσο σερβίρει πιατάκια με ψάρι και θαλασσινά που γεμίζουν το στομάχι και με το παραπάνω και σωστό τσίπουρο. Καλομαγειρεμένες και πάντα φρέσκες οι προτάσεις του, θα σας κάνουν να το καθιερώσετε σε καθιερωμένο γευστικό στέκι στο κέντρο.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

Μπορεί να μην είναι τόσο «μυστικό» σε όσους μένουν ή εργάζονται γύρω από το Σύνταγμα, για όλους τους άλλους, όμως, το Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς είναι ένα κρυφό ταβερνείο που προκαλεί μόνο ευχάριστες εκπλήξεις όταν το ανακαλύψεις. Βρίσκεται μέσα σε στοά στην οδό Λέκκα (νο 22), και σου δίνει τη δυνατότητα να κάτσεις στα εξωτερικά -εντός της στοάς- τραπέζια, είτε στα εσωτερικού χώρου. Τί τρώμε εδώ; Ψαράκι και μεζέδες σκέτες γκουρμεδιές, ιδανικές για συνοδεία ούζου ή κρασιού.