Όταν μια σειρά ξέρει τη ταυτότητά της, τείνει να εκτιμάται και από το κοινό και από τους κριτικούς.

Στη προκειμένη ο λόγος για το Citadel, τη νέα κατασκοπευτική σειρά του David Weil (Hunters) στο Prime Video (με τους αδελφούς Russo σε χρέη παραγωγών), που είναι εντελώς απαλλαγμένη από φανφάρες. Πρόκειται για την εκδοχή του Τζέιμς Μποντ, στη μικρή οθόνη, αλλά με έναν άντρα και μια γυναίκα ως πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Ακολουθεί η κριτική της σειράς από την ομάδα του Lordoftheseries.gr

Υπόθεση

To “Citadel” είναι η ομώνυμη παγκόσμια υπηρεσία κατασκοπείας που βρίσκεται στο επίκεντρο του δράματος, και στην εναρκτήρια σκηνή – μια διαδρομή με τρένο στις ιταλικές Άλπεις- συναντάμε τη Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas) και τον Mason Kane (Richard Madden), τους κορυφαίους πράκτορες της Citadel. Τα μαντάτα ακολουθούν γρήγορα, όταν γίνεται σαφές ότι μια αντίπαλη οργάνωση, που ονομάζεται Manticore, έχει σκοπό να εξαλείψει την οργάνωση Citadel, και τα καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία. Ακολουθεί μια βίαια ανταλλαγή πυρών, που καταλήγει σε έναν θεαματικό εκτροχιασμό. Η σειρά εκτυλίσσεται αμέσως οκτώ χρόνια μετά το εναρκτήριο συμβάν, και βλέπουμε αν οι επιζώντες της Citadel μπορούν να οργανωθούν εναντίον της Manticore, η οποία αυτή τη στιγμή προφανώς ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του γνωστού κόσμου.

Γενικές Εντυπώσεις

Όπως μπορείτε να καταλάβετε από λέξεις όπως “Manticore”, υπάρχει μια σκόπιμη επιτήδευση εδώ, που λειτουργεί θαυμάσια. Η Σιν και ο Κέιν είναι απολύτως σοβαροί μέχρι τα πράγματα να γίνουν επικίνδυνα, οπότε και τα αστεία ανταλλάσσονται με ταχύτατο ρυθμό σαν τα πυρομαχικά που εκρήγνυνται γύρω τους, και η Τσόπρα Τζόνας και ο Μάντεν είναι τέλειοι στη δωρική ερμηνεία τους με ενδιαφερουσα χημεία μεταξύ τους. Ο Στάνλεϊ Τούτσι, που υποδύεται τον επικεφαλής της Citadel, Μπέρναρντ Όρλικ, είναι άκρως αστείος με την αντικειμενική, σχεδόν χαρούμενη προσέγγισή του στη προσπάθεια επανένωσης της ομάδας του. Η Lesley Manville υποδύεται την Dahlia Archer, την πράκτορα του Manticore, με την ανάλογη σατανική ψυχρότητα, ενώ ο Δανός Roland Moller συμμετέχει ως ο μπράβος με το διπλό ρόλο των αδελφών Silje.

Η επιτυχία του Citadel, πέρα από τις εξαιρετικές ερμηνείες, εντοπίζεται στην ενδιαφέρουσα πλοκή, γεμάτη με μπόλικη δράση. Αν και με στερεοτυπικές απεικονίσεις του είδους, είναι αρκετά σοβαρή, ώστε συναρπάζει. Στη προκειμένη μιλάμε για μια καθαρά ψυχαγωγική σειρά, που δεν προσπαθεί να είναι ιδιαίτερα έξυπνη σε παγκόσμια/πολιτική κλίμακα. Αρκετά σπάνια για τα τηλεοπτικά δεδομένα είναι μια σειρά που ξεκάθαρα γνωρίζει τα όριά της, χωρίς ποτέ να προσπαθεί να παρουσιάσει κάτι περισσότερο. Και όταν γνωρίζεις τα όριά σου, γνωρίζεις και τα δυνατά σου σημεία και πώς να τα εκμεταλλευτείς στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τελική Ετυμηγορία

Mε 6 μόλις επεισόδια, διάρκειας περίπου 40 λεπτών, το Citadel-είναι μια σειρά με δράση, με όλα τα σωστά κλισέ της πλοκής και των χαρακτήρων, πετυχαίνοντας το τελικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι ανανεώθηκε και για 2η σεζόν. Αν και η επιτυχία μιας σειράς με τους δικούς της όρους, είναι κάτι ριψοκίνδυνο, το Citadel τα κατάφερε και κερδίζει τη θέση του στο τηλεοπτικό μας τοπίο.