Ο πολυπράγμων Κώστας Κρομμύδας μιλάει στο Newsbeast για το καινούριο του βιβλίο, «Δούρειος Ίππος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ένα βιβλίο πιο επίκαιρο από ποτέ -όπως ο ίδιος αποκαλύπτει- που σε συνεπαίρνει σε ένα καταιγιστικό ταξίδι στο χώρο της κατασκοπείας, με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα.

-Τι σημαίνει για εσάς το δέκατο βιβλίο σας;

Σημαίνει τη συνέχεια μιας πορείας που μου αποκάλυψε τον προορισμό που είχα στη ζωή μου: τη συγγραφή.

-Πόσο διαφορετικός από τα υπόλοιπα μυθιστορήματά σας είναι ο «Δούρειος Ίππος»;

Νομίζω πως κάθε βιβλίο μου είναι διαφορετικό από το προηγούμενο και αυτό το κάνω σκόπιμα, γιατί θέλω οι ιστορίες μου να «ξαφνιάζουν» τους φανατικούς μου αναγνώστες. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον και για μένα, αφού κάθε φορά καταπιάνομαι με κάτι το οποίο δεν έχω ξαναγράψει.

-Έγινε σκόπιμα αυτή η «στροφή» στη μέχρι τώρα θεματολογία των βιβλίων σας;

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ειδικά στη συγγραφή. Σαφέστατα έπαιξε ρόλο η έμπνευση που πήρα μαθαίνοντας την ιστορία ενός Έλληνα κατασκόπου, αλλά από εκεί και πέρα λειτούργησε πολύ και η επικαιρότητα, η οποία δεν έχει σταματήσει να μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τους γείτονές μας.

-Από πού προήλθε η έμπνευση για το «Δούρειος Ίππος»;

Όπως προανέφερα, ακούγοντας την ιστορία ενός Έλληνα κατασκόπου, αλλά και διαβάζοντας πολλά περισσότερα για το θέμα μετά, εμπνεύστηκα και δημιούργησα μια ιστορία, που όμως στην ουσία δεν έχει καμία σχέση με την αρχική. Ήταν, παρ’ όλα αυτά, η σπίθα για να ξεκινήσει η συγγραφή αυτού του βιβλίου.

-Τι εμπειρία θα βιώσει ο αναγνώστης με το νέο σας βιβλίο;

Το μαγικό στην ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ότι κάθε αναγνώστης βιώνει εντελώς μοναδικά τη διαδικασία. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υποδείξω τα συναισθήματα που θα πρέπει να νιώσει κάποιος. Αυτή είναι η μαγεία, να το απολαμβάνει ο καθένας μοναδικά. Το μόνο που ίσως μπορώ να πω είναι πως το ταξίδι θα είναι καταιγιστικό! 

-Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο «Δούρειος Ίππος» είναι ένα επίκαιρο βιβλίο;

Σαφέστατα, πιο επίκαιρο δεν θα μπορούσε να είναι. Με τη μοναδική διαφορά ότι στο βιβλίο μου επικεντρώνομαι στην πρωταγωνίστριά μου, κάνοντάς το έτσι πιο ανθρωποκεντρικό. Ναι μεν οι εξελίξεις και η πλοκή στο πεδίο της μάχης τρέχουν, αλλά εμείς διαβάζουμε την ιστορία μέσα από τα μάτια της και μέσα από εκείνα που αισθάνεται σε πραγματικό χρόνο.

-Για ακόμη μία φορά η πρωταγωνίστριά σας είναι γυναίκα. Σας εμπνέει περισσότερο η ψυχοσύνθεσή τους και τις επιλέγετε ως τα κεντρικά πρόσωπα των μυθιστορημάτων σας;

Μου αρέσει να γράφω σε πρώτο πρόσωπο ως γυναίκα. Θεωρώ ότι η γυναικεία ψυχοσύνθεση είναι χωρίς όρια και μου αφήνει έτσι μια ελευθερία να εισέλθω σε περιοχές που δεν θα μπορούσα ως άνδρας. Στην προκειμένη περίπτωση όμως η μετατροπή του πρωταγωνιστή σε γυναίκα ήταν εσκεμμένη και είχα τους λόγους μου. Ο αναγνώστης, διαβάζοντας το βιβλίο, θα καταλάβει.

-Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στο να εμπνέεστε χαρακτήρες του αντίθετου φύλου;

Δεν γράφω προσδιορίζοντας το κοινό στο οποίο απευθύνονται τα βιβλία μου. Δεν χαρακτηρίζω δηλαδή τα βιβλία μου ως γυναικεία ή ως ανδρικά. Θέλω να γράφω ενδιαφέρουσες ιστορίες και όποιος ταξιδεύει με αυτές γίνεται κοινωνός της σκέψης μου αλλά και της φαντασίας μου.

-Είναι εφικτό τελικά κανείς να αποφύγει το πεπρωμένο του;

Όχι και ναι. Αυτό θα είναι ένα αιώνιο ερώτημα που κανείς δεν μπορεί στην ουσία να απαντήσει. Ο καθένας με τις πράξεις του και με τις επιλογές του απαντά σε αυτό, είτε υπομένοντας τη μοίρα του είτε παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του.

-Ποιος είναι ο προσωπικός σας Δούρειος Ίππος;

Αν σας πω, μετά θα πρέπει να σας εξαφανίσω, οπότε καλύτερα να μην το γνωρίζετε! Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για βιβλίο κατασκοπείας…

Το βιβλίο Δούρειος Ίππος του Κώστα Κρομμύδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα