Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία, μία πιστή αποτύπωση που καθίσταται δυνατή χάρη στις τεχνολογίες αιχμής πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου την περίοδο αυτή στο πλαίσιο του έργου ΝΑΥΣ.

Η Γαλλική φρεγάτα Αrmide, η Βρετανική ναυαρχίδα Asia, η Ρωσική ναυαρχίδα Azov και η Oθωμανική ναυαρχίδα  Kuh-I Revan, τέσσερα από τα πολεμικά πλοία που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου, με την συνδρομή των τεχνολογιών αιχμής παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε τρισδιάστατη εκτύπωση. 

Με την συνδρομή μίας διεπιστημονικής ομάδας έγινε δυνατή η λεπτομερής  ψηφιακή σχεδίαση και η υπό κλίμακα εκτύπωση και μάλιστα με μοναδική πιστότητα στην όψη, τη μορφή και τη ναυπηγική γεωμετρία του κάθε πλοίου. 

Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερο γιατί χάρη και στις νέες τεχνολογίες, το τελικό αποτέλεσμα αποτυπώνει με ακρίβεια πλοία του παρελθόντος δίνοντας  την ευκαιρία στον θεατή να κατανοήσει με τον πλέον  «ζωντανό» τρόπο την ιστορική πραγματικότητα της Ναυμαχίας εκείνης που έμελλε να καθορίσει το μέλλον του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία. 

Το αφιέρωμα στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου αποτελεί τμήμα της επετειακής έκθεσης «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. ο Αγώνας στη Θάλασσα» η οποία διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και φιλοξενείται έως 29 Μάϊου 2022 στο Ίδρυμα Ευγενίδου. 

Επισκεφθείτε κι εσείς την επετειακή μας έκθεση και παρακολουθήστε ένα από τα προγράμματα ξεναγήσεων που προσφέρονται δωρεάν.  Απαραίτητη είναι μόνο η έκδοση δελτίων εισόδου εδώ.

Τρισδιάστατες εκτυπώσεις πλοίων

Βήματα – διαδικασία 

  1. Η διαδικασία ξεκίνησε με την ιστορική τεκμηρίωση και βιβλιογραφική έρευνα για τον εντοπισμό αυθεντικών ναυπηγικών γραμμών (blueprints) σε μουσεία στην Ευρώπη και σε συνεργασία με ιστορικούς ερευνητές από το εξωτερικό. 
  2. Το επόμενο στάδιο είναι η τρισδιάστατη μοντελοποίηση του σκάφους. Για τη σχεδίαση χρησιμοποιήθηκαν εικόνες του σχεδίου ναυπηγικών γραμμών, της ιστιοφορίας και της εξάρτισης του πλοίου. Εκτός της εξωτερικής γάστρας του πλοίου που αποτυπώνεται μέσω του σχεδίου των ναυπηγικών γραμμών, η τρισδιάστατη σχεδίαση περιλαμβάνει τα καταστρώματα με τον εξοπλισμό τους, την ιστιοφορία, τις θέσεις των κανονιών και τον γενικότερο εξαρτισμό του πλοίου.
  3. Στο λογισμικό Rhino δημιουργήθηκε ένα μοντέλο που αποτελείται από επιφάνειες. Έπειτα, έγινε η αναδιάταξη της τοπολογίας αυτών (quad remesh) από όπου προέκυψε το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο.
  4. Με την ολοκλήρωση της τελικής γεωμετρίας του ψηφιακού μοντέλου, περνάμε στο «ζωντάνεμα» αυτού με χρώματα και υφές (texturing). Για να το επιτύχουμε, προβάλλουμε  την τοπολογία του μοντέλου στο επίπεδο και την προσαρμόζουμε πάνω σε εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο έχει πλέον μεγάλη ομοιότητα με το πραγματικό πλοίο.
  5. Έχοντας δημιουργήσει ένα ακριβές ψηφιακό μοντέλο με τρισδιάστατη γεωμετρία, δίνεται η δυνατότητα παραγωγής ενός απτού μοντέλου του πλοίου υπό κλίμακα με τη χρήση 3D εκτυπωτή.
  6. Για να αποκτήσει την εμφάνιση του αυθεντικού σκάφους, το τρισδιάστατα εκτυπωμένο μοντέλο μπορεί να επιζωγραφηθεί  από εικαστικό καλλιτέχνη. Το τελικό αποτέλεσμα αποτυπώνει με πιστότητα την όψη, τη μορφή και τη ναυπηγική γεωμετρία του κάθε πλοίου.