Για να περάσετε καλά με την παρέα αρκούν λίγοι μεζέδες και γλυκόπιοτη ρακή ή κρασάκι. Το μόνο που έχετε να κάνετε, χωρίς να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη, είναι να επιλέξετε ποιο από τα καφενεία- μεζεδοπωλεία που ακολουθούν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες σας. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι ειδικοί του μεζέ.

Συντρίμμι

Συντρίμμι

Συνεργατικό καφενείο στον πεζόδρομο της Αμφικτύονος (νο33) στο Θησείο. Το κτίριο όπου φιλοξενείται είναι μια υπέροχη κατοικία του 19ου αιώνα που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο με την νοσταλγική της ατμόσφαιρα. Ανοίγει από το πρωί για καφέ, ενώ όσο η ώρα περνάει τα τραπέζια γεμίζουν με τους νόστιμους μεζέδες του. Συνοδεύονται ιδανικά με κρασάκι ή γλυκόπιοτη ρακή.

Η Αυλή

Η Αυλή

Μια από τις μυστικές γωνιές στου Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12), με μια μικρή πόρτα ανάμεσα σε μια βιομηχανία ρούχων και μια αποθήκη να οδηγεί σε αυτήν τη μικρή, κρυφή και στενόμακρη πλακόστρωτη αυλή. Λειτουργεί ως καφενείο ήδη από την εποχή της Κατοχής, ενώ το περιβάλλον του φέρνει στο νου εικόνες παλαιότερων δεκαετιών. Με το πέρασμα του χρόνου στο μενού του καφενείου έχει προστεθεί πληθώρα μεζέδων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν το τηγανητό συκώτι, το χωριάτικο λουκάνικο και το σαγανάκι με παστουρμά.

Korova

korova

Σύγχρονο καφενείο στον Κεραμεικό (Κεραμεικού 93-95) με όνομα εμπνευσμένο από το κλασικό στέκι του πρωταγωνιστικού καστ της ταινίας του Κιούμπρικ «Το κουρδιστό πορτοκάλι». Πρωτότυποι μεζέδες συνοδεύονται ιδανικά με τσίπουρο, σε έναν χώρο που ξεχωρίζει για το φιλικό του περιβάλλον και την χαλαρή ατμόσφαιρα.

Περιβολάκι

Περιβολάκι

Στην πλατεία της Ηούς στα Κάτω Πετράλωνα αυτό το συνεργατικό καφενείο αναδεικνύεται στο στέκι της παρέας για τα νόστιμα και οικονομικά μεζεδάκια του. Φιλόξενο περιβάλλον, λιτός χώρος και ζεστή ατμόσφαιρα, στα όσα το έχουν καθιερώσει σε στέκι της γειτονιάς. Σε άκρως οικονομικές τιμές εδώ απολαμβάνετε ψαγμένα μεζεδάκια, φρέσκια μπύρα και κρασί. Στα συν και ο βιολογικός καφές.

Η Μουριά

Σημείο αναφοράς για τον δρόμο της Καλλιδρομίου στο κέντρο της Αθήνας, τόσο για τον ελληνικό καφέ όσο και για τους νόστιμους και οικονομικούς μεζέδες που σερβίρει στους θαμώνες του, πια. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα καφενεία που λειτούργησαν στην πόλη, ενώ βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο, στη συμβολή της Καλλιδρομίου με την Χαριλάου Τρικούπη, από το 1915.