Η σειρά Veneno είναι μία βιογραφική μίνι σειρά που δημιουργήθηκε από τον Javier Ambrossi και Javier Calvo, η οποία είναι βασισμένη στην ζωή της πασίγνωστης τρανς γυναίκας της Ισπανίας, Cristina Ortiz Rodriguez, γνωστή ως και ‘La Veneno’. Όπως μας ενημερώνει το Lordoftheseries.gr η σειρά βασίζεται στο βιβλίο της Valeria Vegas με τίτλο ¡Digo! Ni puta ni santa. Las memorias de La Veneno, το οποίο κυκλοφόρησε το 2016. Η σειρά αποτελείται από 8 επεισόδια, τα οποία κυκλοφόρησαν αρχικά μέσα από το Atresplayer Premium και στην συνέχεια διεθνώς μέσα από το HBO MAX.

Η σειρά ξεκινάει με την Valeria Vegas, μία τρανς φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Βαλένθια, η οποία συναντά το είδωλο της, La Veneno και οι δυο τους αναπτύσσουν μία ξεχωριστή σχέση. Ύστερα από λίγο, η Valeria αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για την ζωή της Veneno, καθώς πιστεύει ότι αποτελεί μία σημαντική προσωπικότητα για την κοινότητα των τρανς. Έτσι η Valeria και η Cristina περνούν ατελείωτες ώρες μαζί, με την Cristina να αφηγείται ολόκληρη την ζωή της στην Valeria, και ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της σειράς βασίζεται σε αναδρομές (flashbacks) ξεκινώντας από τα παιδικά της χρόνια στην μικρή κοινότητα της Adra.

Η άνοδος της Veneno την δεκαετία του ’90

Ένα σημαντικό μέρος της σειράς επικεντρώνεται στην περίοδο που η Veneno έγινε από τα μεγαλύτερα ονόματα στην Ισπανία κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’90, όταν μία δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από την Veneno σε ένα πάρκο που ήταν γνωστό για πορνεία στα πλαίσια ενός ρεπορτάζ που έκανε. Η Veneno έπειτα εμφανίστηκε στην εκπομπή El Mississipi και το κοινό την αγάπησε αμέσως για την αστεία προσωπικότητά της και τον αυθορμητισμό της. Η ομορφιά της, η αφήγηση σοκαριστικών ιστοριών της ζωής της και η αθυροστομία της έφεραν τεράστια νούμερα τηλεθέασης στην εκπομπή του Pepe Navarro, δείχνοντας παράλληλα σε όλους τους Ισπανούς την ωμή αλλά αληθινή πραγματικότητα της πορνείας, της φτώχειας αλλά και της ασέβειας των μειονοτήτων ακόμη και από την ίδια τους την οικογένεια.

Η πτώση μίας μεγάλης σταρ!

Μετά την ακύρωση την τηλεοπτικής εκπομπής Esta Noche Cruzamos el Mississippi, η σειρά ακολουθεί την κάθοδο της Veneno, καθώς βλέπουμε πως διάφορα άτομα προσπάθησαν να την εκμεταλλευτούν, με αποτέλεσμα να την οδηγήσουν σε λάθος επιλογές επαγγελματικά. Επιπλέον ένα σημαντικό κομμάτι της σειράς επικεντρώνεται και στην επιρροή που είχαν οι άντρες που επέλεξε ως συντρόφους στην ζωή της. Έτσι μέσα από την αφήγηση της Cristina, η Valeria αρχίζει και βλέπει πολλές ομοιότητες μεταξύ της ζωής της και της Cristina και επαναπροσδιορίζει αρκετά πράγματα στην ζωή της.

Μία αρκετά συναισθηματική ιστορία που καθώς έβλεπα την σειρά με έκανε να γελάσω, να κλάψω και να νιώσω θυμό για τον τρόπο αντιμετώπισης των τρανς. Κάτι που η σειρά χειρίζεται εξαιρετικά είναι ότι με την αφήγηση της ιστορίας της Veneno, βλέπουμε παράλληλα και την ιστορία της ΛΟΑΤ κοινότητας από την δεκαετία του ’60 στις κλειστές κοινωνίες της Ισπανίας, την δυσκολία της αποδοχής από την κοινωνία και την ίδια την οικογένεια. Επίσης βρήκα εξαιρετικό το καστ, καθώς οι δημιουργοί διάλεξαν τρανς γυναίκες να υποδυθούν μία τρανς γυναίκα την Veneno. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μία σειρά που αξίζει να δείτε καθώς μας υπενθυμίζει την προκατάληψη και τον πόνο που αντιμετωπίζανε αλλά και ακόμη αντιμετωπίζουν άτομα της τρανς κοινότητας μόνο και μόνο γιατί θέλουν να είναι οι εαυτοί τους.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς του HBO

TAGS