Tο A Christmas Carol, η κλασσική ιστορία του Charles Dickens με δεκάδες μεταφορές στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, είναι ξανά εδώ, αυτή τη φορά πιο σκοτεινό και εφιαλτικό. Όπως σημειώνει το Lordoftheseries.gr ο δημιουργός του Peaky Blinders, Steven Knight, που έγραψε το σενάριο της σειράς των τριών επεισοδίων και ο Nick Murphy, που τα σκηνοθέτησε, μας προσέφεραν μια άλλη οπτική στην Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ebenezer Scrooge. Και αυτό σίγουρα, δεν είναι κακό!

Ο Guy Pearce, μετά τις υπέροχες ερμηνείες στο Memento και το L.A. Confidential, καταφέρνει μέσα σε τρεις τηλεοπτικές ώρες να φέρει στη ζωή τον μίζερο, μουντό και αρκετά συχνά άπονο Ebenezer Scrooge. Και το κάνει με τρόπο που σε κάνει να μισήσεις τον χαρακτήρα, στη συνέχεια εν μέρει να τον κατανοήσεις και τελικά να τον συμπονέσεις.

Πολλά αλλάζουν στην κοσμοθεωρία του Scrooge όταν την παραμονή των μισητών για εκείνον Χριστουγέννων, δέχεται την επίσκεψη του νεκρού συνεργάτη του, Jacob Marley (Stephen Graham), που επιζητάει μια μετά θάνατον λύτρωση. Κάπου εκεί παρεμβαίνουν στη ζωή του τα Χριστουγεννιάτικα πνεύματα, του παρόντος, του παρελθόντος και του μέλλοντος. Σκοπός τους; Να κάνουν τον Scrooge να δει τι πραγματικά είναι και να μετανιώσει μέσα από ένα εφιαλτικό ταξίδι στις αναμνήσεις του αλλά και στα μελλοντικά του οράματα.

Μέσα από τις αναδρομές σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής του Scrooge, τα πνεύματα του καθρεφτίζουν τον σκληρό του εαυτό και τις ανήθικες πράξεις που έχει κάνει. Ο Andy Serkis, ως πνεύμα των Χριστουγέννων του παρελθόντος, δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία. Ο Scrooge εκτός από το πνεύμα των Χριστουγέννων του παρόντος (Charlotte Riley) και του μέλλοντος (Jason Flemyng), δέχεται επισκέψεις ανθρώπων που στιγμάτισαν τη ζωή του και εκείνος τη δική τους και αρχίζει να ανακαλύπτει μερικά πράγματα για το παρελθόν του, που μέχρι τότε αγνοούσε.

Ο Scrooge του Guy Pearce μαζί με το Πνεύμα των Χριστουγέννων του σήμερα, της Charlotte Riley

Η κατάληξη έρχεται λογικά και φέρνει μια ζεστασιά στην σκοτεινή και μαύρη ατμόσφαιρα των τριών επεισοδίων. Το A Christmas Carol δεν είναι μία κλασσική Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Είναι όμως μια ιστορία μιζέριας, λύτρωσης και αγάπης, η οποία πάντα στο τέλος υπερισχύει.

Οι τρεις τηλεταινίες προβλήθηκαν στο BBC One.