Στην επετειακή ατμόσφαιρα της συμπλήρωσης 250 χρόνων, το 2020, από τη γέννηση του Ludwig van Beethoven (1770 – 1827), του κορυφαίου μουσουργού όλων των εποχών,  το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο Μαρτίνος Τιρίμος, σπουδαίος πιανίστας, διεθνώς αναγνωρισμένος μπετοβενιστής και παιδαγωγός, παρουσιάζουν τέσσερα ρεσιτάλ-αφιερώματα κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους  2019 – 2020 και 2020 – 2021 (5.12.2019, 6.5.2020 [αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί προσεχώς], 14.10.2020 και 12.12.2020).

Ο κύκλος συνεχίζεται την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, με το τρίτο από τα τέσσερα ρεσιτάλ, στο οποίο θα ακουστεί ο μεγάλος πιανιστικός «κολοσσός» του Βeethoven, η μεγαλειώδης, πρωτοποριακή Σονάτα «Hammerklavier», έργο 106. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την προτελευταία Σονάτα σε λα ύφεση μείζονα, έργο 110, ένα από τα πιο λυρικά, στοχαστικά, αλλά και αγαπητά έργα από την υπερβατική τελευταία περίοδο του συνθέτη.  Ο σπουδαίος σολίστ θα ερμηνεύσει επίσης το εμπνευσμένο, σχεδόν άγνωστο, μικρό κομμάτι «Εύθυμο και θλιμμένο», WoO 54 και την καταπληκτική Φαντασία σε σολ ελάσσονα, έργο 77, την οποία θεωρεί ως ένα εξαιρετικό μπετοβενικό παράδειγμα αυτοσχεδιασμού.

Μετά το τέλος του ρεσιτάλ, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της μνημειώδους ηχογράφησης Beethoven – Complete Piano Works by Martino Tirimo (Hänssler Classic, 16 CD), ο διεθνούς φήμης βιρτουόζος θα υπογράψει προσωπικά τη δισκογραφική έκδοση, η οποία θα διατίθεται από το M Shop καθώς και από πωλητήριο έξω από την Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Ο Μαρτίνος Τιρίμος στο τελευταίο ρεσιτάλ του στο Μέγαρο στις 12.12.2020 θα ερμηνεύσει δύο από τις πιο γνωστές κορυφαίες σονάτες για πιάνο της τελευταίας περιόδου, τις Σονάτες αρ. 30, έργο 109,  και αρ. 32, έργο 111. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται το σχετικά άγνωστο, θαυμάσιο Allegretto, WoO53 και οι διάσημες Παραλλαγές «Eroica», κεντρικό έργο της πιανιστικής φιλολογίας, το οποίο συνδέεται θεματικά με την «Ηρωική» Συμφωνία αρ. 3.

Όλες οι εμφανίσεις του Μαρτίνου Τιρίμου στο Μέγαρο πραγματοποιούνται με την αποκλειστική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.

Μια δελεαστική πρόταση περιμένει όσους και όσες επιθυμούν να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις θέσεις τους και για τα δύο ρεσιτάλ του φημισμένου σολίστ που έχουν προγραμματιστεί για τη φετινή σεζόν (14.10.2020 και 12.12.2020) με έργα Beethoven!

Μαρτίνος Τιρίμος

Η πρόσφατη κυκλοφορία της δισκογραφικής έκδοσης Τα άπαντα για σόλο πιάνο του Beethoven από τον Μαρτίνο Τιρίμο (ενιαία έκδοση 16 CD, Hänssler Classic) απέσπασε διθυραμβικά σχόλια παγκοσμίως: «Ένα κορυφαίο επίτευγμα δισκογραφίας» (Gramophone), «ένα καταιγιστικό λυρικό ταξίδι που στεφανώνει σαν κορώνα έναν μοναδικό, πλήρη κύκλο» (Artamag), «ένα απίστευτο επίτευγμα» (American Record Guid), «ο Τιρίμος φανερώνει το μεγαλείο του» (Fanfare). O κριτικός του περιοδικού The Spectator συγκρίνει όλες τις ηχογραφήσεις έργων του Beethoven για σόλο πιάνο από τους μεγάλους πιανίστες του παρελθόντος ως σήμερα και καταλήγει: «Ένας νέος κύκλος που προσπερνά όλους τους προηγούμενους… Με βεβαιότητα το σπουδαιότερο δισκογραφικό επίτευγμα για τη 250ή επέτειο».

Ο Μ. Τιρίμος άρχισε τη μουσική σταδιοδρομία του νωρίς, από ηλικία οκτώ ετών, με εμφανίσεις τόσο ως πιανίστας όσο και ως μαέστρος. Στην ηλικία των δώδεκα διηύθυνε επτά φορές την Τραβιάτα σε φεστιβάλ ιταλικής όπερας στη Κύπρο με ορχήστρα και σολίστ από τη Σκάλα του Μιλάνου. Σπούδασε με την υποτροφία Franz Liszt στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία Λονδίνου και αργότερα στη Ακαδημία Βιέννης με τον διάσημο Gordon Green. Προσήλκυσε την προσοχή του μουσικού κόσμου όταν βραβεύτηκε στους διεθνείς διαγωνισμούς του Μονάχου και της Γενεύης.

Περιοδεύει συχνά από την Ευρώπη έως την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αμερική. Τo ρεπερτόριό του περιλαμβάνει ογδόντα κοντσέρτα και όλα τα έργα των μεγάλων συνθετών. Έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης και Αμερικής, όπως, μεταξύ άλλων, η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Ορχήστρα Staatskapelle της Δρέσδης, της Gewandhaus της Λειψίας, η Ορχήστρα του Κλήβελαντ, η Συμφωνική Λονδίνου, η Philharmonia, ενώ έχει συμπράξει με μεγάλους μαέστρους, όπως οι Barbirolli, Boult, Bychkov, Marriner, Masur, Norrington, Rattle, Sanderling.

Οι πολυάριθμες ηχογραφήσεις του για την EMI, Warner, Νimbus και άλλες εταιρείες περιλαμβάνουν όλα τα πιανιστικά έργα των Mozart, Debussy και Janáček, τις 21 σονάτες του Schubert και τα κοντσέρτα για πιάνο των Brahms, Chopin, Mozart, Rachmaninov και Tippett (με μαέστρο τον Tippett). Tο 1995 του απενεμήθη ο Χρυσός Δίσκος (Gold Disc)  για το Κοντσέρτο αρ. 2 του Rachmaninov και τη Ραψωδία Paganini (από τα πλέον ευπώλητα της ΕΜΙ).

Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν μουσική για την ταινία Οδύσσεια. Από το 2002 πραγματοποιεί συναυλίες μουσικής δωματίου περιοδεύοντας εκτεταμένα με το Τρίο του, το Rosamunde Trio, στην Ευρώπη και ΗΠΑ. Εργάζεται ως παιδαγωγός με ταλαντούχους νεαρούς πιανίστες και τους εμπνέει να κατακτήσουν υψηλά επίπεδα ερμηνείας και έκφρασης. Δώδεκα από τους μαθητές του έχουν κερδίσει πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ως μαέστρος έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική Δρέσδης, η Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, η Ορχήστρα Δωματίου της Πράγας κ.ά.

Έχει ερμηνεύσει αναρίθμητους κύκλους ρεσιτάλ αφιερωμένους στις 32 Σονάτες Beethoven, στις 21 Σονάτες και σε όλα τα μεγάλα έργα του Schubert και στα άπαντα του Schumann και του Debussy. Το 2010 έδωσε πάνω από 100 συναυλίες ερμηνεύοντας όλο το πιανιστικό έργο του Chopin στο King’s Place του Λονδίνου και σε άλλες χώρες. Το 2011 διακρίθηκε στις Τέχνες και Επιστήμες με το Βραβείο του Ιδρύματος Νέμιτσας.

Θα συνεχίσει να γιορτάζει την επέτειο Beethoven με περιοδείες σε Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική και Ευρώπη.

Τιμές εισιτηρίων για το ρεσιτάλ του Μαρτίνου Τιρίμου στις 14.10.2020

10 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 16 € 25 € 

Πακέτα εισιτηρίων και για τα δύο ρεσιτάλ του Μαρτίνου Τιρίμου

(14.10.2020 και 12.12.2020)

16 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 25 € 40 € 

Eισιτήρια 

210 72 82 333, megaron.gr 

και σε όλα τα καταστήματα 

Πληροφορίες 

210 72 82 333 

megaron.gr