«Όταν το διάβασα έπαθα σοκ» παραδέχεται η νεαρή ηθοποιός Δώρα Παρδάλη για τον συγκλονιστικό μονόλογο του Dennis Kelly «Girls & Boys», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση – σκηνοθεσία της Άννας Μαρίας Στεφαδούρου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο 104 στο Γκάζι.

Ο βραβευμένος με Tony Award Βρετανός συγγραφέας χαρίζει ένα έργο, γεμάτο ανατροπές, για τις σχέσεις των δύο φίλων και τη βία στη σύγχρονη πατριαρχική κοινωνία. Μία νεαρή γυναίκα διηγείται την αναπάντεχη συνάντησή της σ’ ένα αεροδρόμιο με τον άνδρα που έμελλε να σφραγίσει τη ζωή της. Ένας παθιασμένος έρωτας ξεκινά. Σύντομα θα μείνουν μαζί, θα κάνουν οικογένεια, θα ζήσουν στιγμές απαράμιλλης ευτυχίας… Μέχρι που εκείνος θα αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη δουλειά του, την ίδια στιγμή που εκείνη γίνεται αποδέκτης μίας απρόσμενης επαγγελματικής αναγνώρισης. Η σχέση τους παίρνει μία αιφνιδιαστική και απολύτως εφιαλτική τροπή…

«Όταν άρχισα να διαβάζω το έργο δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Και με το που το τελείωσα, το ξαναδιάβασα επί τόπου. Γνωρίζοντας το τέλος, διαβάζεις άλλο έργο από την αρχή» λέει η σκηνοθέτιδα Άννα Μαρία Στεφαδούρου, που στο «Girls & Boys» βρήκε το ιδανικό έργο για να μιλήσει γι’ αυτό που βιώνουμε σήμερα στις ανθρώπινες σχέσεις ως αποτέλεσμα των στερεοτυπικών ρόλων που επιβάλλει η κοινωνία σε άνδρες και γυναίκες.

«Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε πως είμαστε ακέραιοι κι ελεύθεροι, μέσα σε μία κοινωνία μεγαλώνουμε κι αυτή μάς ορίζει κανόνες και αξίες» παρατηρεί η Άννα Μαρία και συνεχίζει: «Η πατριαρχία επιτίθεται τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Και εξυπηρετείται και διαιωνίζεται κι από τα δύο φύλα».

«Αναρωτιέμαι συχνά αν το έργο θα υπήρχε και αν η ιστορία αυτής της γυναίκας θα ήταν η ίδια σε μια κοινωνία που δεν είναι πατριαρχική. Και η απάντηση μου είναι πάντοτε όχι» σπεύδει να προσθέσει η Δώρα Παρδάλη, που η ερμηνεία της σε αυτόν τον ρόλο σε αιχμαλωτίζει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

«Η ηρωίδα μου είναι μία εξαιρετικά δυνατή γυναίκα, είναι μια γυναίκα που ξέρει να επιβιώνει. Είναι μια γυναίκα που ξέρει – και το ξέρει βιωματικά πια- πως οι άνθρωποι είναι ικανοί για το υπέροχο και το αποτρόπαιο ταυτόχρονα,  αλλά που επιλέγει να συνεχίζει, παρ’ όλες τις πληγές της, να πιστεύει στην ανθρωπότητα και στην αγάπη. Τη θαυμάζω» εξομολογείται.

Τα στερεότυπα γεννούν τη βία. Η ίδια η κοινωνία υποθάλπει τη βία. Η οικονομική κρίση ανέτρεψε τις εισοδηματικές ισορροπίες μέσα σε αρκετές οικογένειες, γεγονός που αποτέλεσε πλήγμα στο γόητρο πολλών ανδρών. Το πλέον τρομακτικό στο έργο του Dennis Kelly είναι ότι τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στην αφήγηση είναι αληθινά.

«Νομίζω πως η βία έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που ανατρέφονται τα δύο φύλα και το πώς μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα θέματα εξουσίας» σχολιάζει η Δώρα. «Το ενδιαφέρον στο έργο είναι ότι οι δύο χαρακτήρες έχουν παλέψει πολύ για να αποβάλλουν τα στερεοτυπικά στοιχεία του φύλου τους αλλά την κρίσιμη στιγμή, όταν οι ισορροπίες ανατρέπονται, η ζωή τούς βρίσκει απροετοίμαστους».

«Οφείλουμε σαν κοινωνία να δώσουμε το δικαίωμα στους άνδρες να είναι αδύναμοι, ευαίσθητοι, να μπορούν να αποτυγχάνουν…  Να μην τους αντιμετωπίζουμε αμιγώς ως την κύρια οικονομική μονάδα της οικογένειας αλλά και ως συναισθηματική» προσθέτει η Άννα Μαρία.

Η αλήθεια είναι ότι αφού δεις το «Girls & Boys» έχεις να συζητήσεις πολλά. Αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεράσεις το σοκ. Γιατί το «Girls & Boys» είναι ένα έργο που θα σε πάει από τον παράδεισο στην κόλαση.

Συντελεστές

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Άννα-Μαρία Στεφαδούρου

Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Trailer: Έλενα Κώτση

Teaser: Γιώργος Μακρής

Παίζει η Δώρα Παρδάλη.

 

Θέατρο 104 (Black Box)

Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, T. 210 3455.020

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 (μέχρι τις 7 Ιανουαρίου)

Εισιτήρια: 12 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια: 75 λεπτά

(Photo credit: Πάτροκλος Σκαφίδας)