Το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν «Ο εχθρός του λαού», γραμμένο πριν από 130 χρόνια, φέρνει στο προσκήνιο τα μεγάλα διαχρονικά θέματα μέσα από δίπολα ερωτημάτων.

Ηθική ευθύνη ή οικονομικά συμφέροντα, διαφάνεια ή απόκρυψη της αλήθειας;

Σε σκηνοθεσία του διευθυντή της βερολινέζικης Σαουμπίνε, Tόμας Οστερμάγιερ, η παραγωγή κάνει πρεμιέρα απόψε στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ θα δοθούν ακόμα δύο παραστάσεις (4 και 5/7).

Γνωστός στο ελληνικό κοινό από προηγούμενες παραστάσεις του – αρχής γενομένης με τη «Νόρα» το 2006, ο Οστερμάγιερ έρχεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, καθώς είναι από τους «αγαπημένους» σκηνοθέτες του Φεστιβάλ Αθηνών. Συνδυάζοντας τη σκηνική τόλμη και αρτιότητα με την κοινωνική ευαισθησία, ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης και ο σπουδαίος θίασος της Σαουμπίνε επιχειρούν να δώσουν σημερινή διάσταση στα ιψενικά ερωτήματα.

Ένας ευσυνείδητος επιστήμονας, ο γιατρός Στόκμαν, είναι το πρόσωπο του έργου. Έχοντας υποστηρίξει πρώτος ότι η πόλη του μπορούσε να γίνει μια υποδειγματική λουτρόπολη, δεν διστάζει να αποκαλύψει δημοσίως ότι τα ιαματικά λουτρά αποδείχτηκαν μολυσμένα. Κι έτσι έρχεται αντιμέτωπος με τον δήμαρχο, που είναι και αδερφός του, αλλά και με την ιδιοτέλεια των συμπολιτών του. Αποτέλεσμα; Γίνεται ο «εχθρός του λαού».

Διευθυντής της Σαουμπίνε από το 1999, ο 45χρονος Τόμας Οστερμάγερ αναλαμβάνοντας τη βερολινέζικη σκηνή από τον Πέτερ Στάιν άφησε να διαφανεί η ανανεωτική του ματιά, χωρίς ωστόσο να έχει τη διάθεση για αποδόμηση αλλά, κυρίως, να δώσει ένα κοινωνικό στίγμα. Στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, έχουν παρουσιασθεί ήδη πέντε παραγωγές του: «Νόρα» του Ιψεν, «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, «Άμλετ» του Σαίξπηρ, «Λυσσασμένη Γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς και «Τζον Γαβριήλ Μπρόγκμαν» του Ίψεν.