Ελληνικός καφές σε μπακιρένιο μπρίκι, σπιτικό γλυκό κουταλιού, διαχρονικό υποβρύχιο, παραδοσιακό τσίπουρο και μεζές για τους μερακλήδες, κουβεντούλες και γέλια γύρω από το τραπέζι.

Η ατμόσφαιρα που παραδοσιακού καφενείου διατηρείται ανέπαφη στο πέρασμα του χρόνου μέχρι σήμερα, σε χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ανακαλύψτε κάποια από τα παραδοσιακά καφενεία της χώρας που συνεχίζουν την παράδοση και πραγματοποιήστε ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μια εποχή βγαλμένη από τα παλιά.

Η Ωραία Ελλάς, Αθήνα

Στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στο Μοναστηράκι (Μητροπόλεως 59), βρίσκεται η Ωραία Ελλάς, ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά καφενεία που μπορεί να συναντήσει κανείς στην καρδιά της Αθήνας. Χώρος που ανασαίνει στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και κουβαλά τις μνήμες της συναρπαστικής πορείας του εμπορικού δρόμου, κοιτάζοντας κατάφατσα τον ιερό ναό.

Στα μαρμάρινα τραπέζια που έχουν θέα την Πλάκα και την Ακρόπολη, μπορείτε να απολαύσετε ωραίους και πλούσιους μεζέδες, μερακλίδικο καφέ και ελληνικά αποστάγματα.

Καφενείο Εμμανουήλ Φορλίδα, Λαύκος, Πήλιο

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1785 και πρόκειται για το παλαιότερο, εν λειτουργία, καφενείο στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού Λαύκος, στο Νότιο Πήλιο, και μυεί στην αυθεντική, παραδοσιακή ατμόσφαιρα των καφενείων από τα παλιά. Στον όροφο του καφενείου παλαιότερα λειτουργούσε χάνι, όπου διέμειναν προσωπικότητες όπως ο Παπαδιαμάντης και ο Βάρναλης.

Σήμερα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και κάτω από τα υπέργηρα πλατάνια στην πλατεία απολαμβάνουμε δροσερά αναψυκτικά και καφέ, ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα οι θαμώνες του συγκεντρώνονται γύρω από την ξυλόσομπα.

Άκανθος, Καλαρρύτες, Τζουμέρκα

Στους γραφικούς και πανέμορφους Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα, εκεί όπου ο χρόνος κυλά αργά και όμορφα, θα συναντήσετε την Άκανθο, το καφενείο του Ναπολέοντα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα καφενεία της χώρας –μετρά περισσότερα από 170 χρόνια λειτουργίας– και δεν αποτελεί απλώς σημείο συνάντησης, αλλά πραγματική εμπειρία. Στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του θα σας υποδεχτεί ο κύριος Ναπολέοντας, ο οποίος ανήκει στην πέμπτη γενιά ιδιοκτητών.

Το σκηνικό εδώ συνθέτουν τα στριμωγμένα τραπεζάκια, τα παλιά ράφια στους τοίχους με τα λιγοστά είδη μπακαλικής και οι γραφικές φυσιογνωμίες των ντόπιων, όπως, επίσης, οι επισκέπτες του από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα εδέσματα του καταλόγου παρασκευάζονται με φρέσκες και αγνές πρώτες ύλες και σερβίρονται πάντα με περισσό χαμόγελο σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Εδώ θα απολαύσετε μαγειρευτά και άπαιχτη γίδα βραστή, χοιρινό πρασοσέλινο, μοσχαράκι στιφάδο, κόκορα με χυλοπίτες και άφθονο κρασί από τη Ζίτσα.

Ο Μεγάλος Καφενές, Τήνος

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του πανέμορφου και γραφικού Πύργου στην Τήνο και αποτελεί σταθερή αξία τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες του νησιού. Κάτω από τον τεράστιο πλάτανο του χωριού, λοιπόν, ο Μεγάλος Καφενές συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο και σερβίρει αρωματικό πρωινό καφέ στην ηρεμία του χωριού, αλλά και αργότερα εκλεκτούς μεζέδες με στροφλιά (έτσι αποκαλείται η τοπική ρακή του νησιού) ή μπύρα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του καφενείου είναι τα χειροποίητα γλυκά της μαμάς του Αργύρη (σημερινού ιδιοκτήτη), της κυρίας Πόπης. Πορτοκαλόπιτα, εκμέκ και γαλακτομπούρεκο για να γλείφετε και τα δάχτυλά σας.

Καφενείο Μίχαλος Σκουλάς, Ανώγεια, Ρέθυμνο

Στο ορεινό τμήμα του Ρεθύμνου και σε απόσταση 55 χλμ. περίπου από το κέντρο της πρωτεύουσάς του, συναντάται ένα από τα πιο γνωστά χωριά του νομού, αλλά και της Κρήτης. Ο λόγος για τα Ανώγεια, στην κεντρική πλατεία των οποίων βρίσκεται το Καφενείο Μίχαλος Σκουλάς –στην ταμπέλα του αναγράφει «Η Πλατεία του Συντάγματος». Ίσως το παλαιότερο του χωριού, με ψάθινες καρέκλες και ρετρό αισθητική που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

Στους τοίχους της σάλας φωτογραφίες του ιδιοκτήτη και της οικογένειας Σκουλά, καθώς και αποσπάσματα εφημερίδων. Παραδοσιακός καφές, κρητική τσικουδιά και μεζεδάκια στα κάρβουνα, συνοδεία πάντα παραδοσιακών, κρητικών μαντινάδων.

Άννα να Ένα Μήλο, Μηλιές, Πήλιο

Το παραδοσιακό καφενείο Άννα να Ένα Μήλο, στις πανέμορφες Μηλιές, στο κεντρικό Πήλιο, θα ανασύρει τις πιο όμορφες παιδικές σας αναμνήσεις και θα ζωντανέψει νοσταλγικές στιγμές του παρελθόντος με το άκρως πρωτότυπο όνομά του.

Θα το επιλέξετε για το μερακλίδικο ελληνικό καφέ που σερβίρεται στο μπρίκι και συνοδεύεται από λουκουμάκι, τα σπιτικά γλυκά και τις πίτες, τα γλυκά του κουταλιού, τη δροσερή κρέμα λεμονιού και την όμορφη μουσική που το καθιστούν πραγματικά ξεχωριστό.

Το καφενείο του Δρακάκη, Σίφνος

Με περισσότερα από 100 χρόνια ζωής το καφενείο του Δρακάκη στο Στενό της πρωτεύουσας του νησιού Απολλωνίας, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση ντόπιων και επισκεπτών. Αν και παλαιότερα λειτουργούσε ως καφενείο (εξου και η ονομασία του), έχει μετατραπεί σε μεζεδοπωλείο, από τα σημεία αναφοράς του νησιού. Δοκιμάστε απάκι, καγιανά, κεφτεδάκια και μελιτζάνα με φέτα. Στα συν οι οικονομικές τιμές.

Modigliani, Θεσσαλονίκη

Εντός της αγοράς Καπάνι (Κυδωνιάτου 12 & Βλάλη), κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, το Modigliani είναι ένα παραδοσιακό καφενείο-ουζερί για τους πραγματικά μερακλήδες ντόπιους αλλά και επισκέπτες της πόλης. Ιδανικό στέκι για μια στάση μετά τα ψώνια στην αγορά. Ελληνικός καφές, ουζάκι ή τσιπουράκι, νόστιμα μεζεδάκια και καλή παρέα είναι τα συστατικά της επιτυχίας του. Διοργανώνει συχνά lives με ρεμπέτικη μουσική και άλλες εκδηλώσεις.

Τούρκικο Καφενείο, Ρόδος

Σημείο αναφοράς για την Παλιά Πόλη της Ρόδου (Σωκράτους 76), αφού συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που αντανακλούν της πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Βρίσκεται στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της, την οδό Σωκράτους, και έχει μείνει ίδιο και απαράλλαχτο για αιώνες.

Ελληνικός καφές σε μπακιρένιο μπρίκι, πληθώρα και αφεψήματα και αρωματικός αργιλές στο τι μπορείτε να απολαύσετε εδώ. Γλυκά του κουταλιού και υποβρύχιο για τους γλυκατζήδες επισκέπτες του.