Ζωρζ Μελιές, η Google τιμά με doodle τον Γάλλο κινηματογραφιστή και ταχυδακτυλουργό

Δείτε το βίντεο


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
6:36
03/05/2018
Ζωρζ Μελιές, η Google τιμά με doodle τον Γάλλο κινηματογραφιστή και ταχυδακτυλουργό
loading

Στον Γάλλο κινηματογραφιστή και ταχυδακτυλουργό Ζωρζ Μελιές (Georges Méliès), ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στη χρήση πολλών τεχνικών καινοτομιών στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, αφιερώνει η Google το σημερινό της (3 Μαΐου) Doodle, με αφορμή την 106η επέτειο από την κυκλοφορία ενός εκ των σπουδαιότερων έργων του, του «À la conquête du pôle» (Η κατάκτηση του Πόλου, 1912).

Ο Μελιές χρησιμοποίησε νέες κινηματογραφικές τεχνικές αφήγησης, κυρίως ειδικά εφέ, ενώ δημιούργησε ορισμένες από τις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Γεννημένος το 1861 στο Παρίσι, πριν ασχοληθεί με τον κινηματογράφο ήταν ταχυδακτυλουργός στο Θέατρο Ρομπέρ Χουντίν, όπου πραγματοποιούσε εμφανίσεις επί σκηνής.

Το ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο ξεκίνησε με την προβολή ταινιών από τους αδελφούς Λιμιέρ, το 1895.

Έναν χρόνο αργότερα άρχισε να σκηνοθετεί ο ίδιος ταινίες, παρουσιάζοντας σε πολλές από αυτές ταχυδακτυλουργικά θεάματα.

Συνολικά, εκτιμάται ότι σκηνοθέτησε 531 ταινίες από το 1896 μέχρι το 1914, διάρκειας από ένα έως 40 λεπτά.

Δημοφιλέστερη ταινία του Μελιές θεωρείται το «Ταξίδι στη Σελήνη» (Le voyage dans la lune) του 1902, όπου περιγράφεται κινηματογραφικά για πρώτη φορά ένα διαστημικό ταξίδι.

Ο Μελιές φέρεται επίσης ως ο δημιουργός της πρώτης ταινίας τρόμου (Το Κάστρο του Διαβόλου - Le Manoir du Diable) το 1896, καθώς και των πρώτων έγχρωμων ταινιών, τις οποίες κατάφερε να δημιουργήσει χρωματίζοντας τα κινηματογραφικά καρέ με το χέρι.

Το 1897 σκηνοθέτησε και γύρισε ταινίες μικρού μήκους με θέμα την Ελλάδα, ενώ το 1913 η κινηματογραφική εταιρεία που είχε ιδρύσει πτώχευσε, γεγονός που τον απομάκρυνε από τον χώρο του κινηματογράφου.

Επιθυμώντας να τον τιμήσουν, οι ομάδες του Google Doodle, του Spotlight Stories της Google, του Google Arts & Culture και του Cinémathèque Française συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του πρώτου πανοραμικού, διαδραστικού doodle εικονικής πραγματικότητας (VR)/360°.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει