Έχουν ιστορία που μετρά πολλές δεκαετίες και σταθερό κοινό από κάθε γωνιά της Αθήνας. Με αυθεντικό χαρακτήρα, νοσταλγική γοητεία και απαράλλαχτη ποιότητα, τα παρακάτω στέκια κατέχουν επάξια μια θέση στη λίστα με τα σημεία αναφοράς στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Από το Χαλάνδρι και την Κηφισιά μέχρι τη Δροσιά, κάνουμε στάσεις σε εστιατόρια, ταβερνάκια και cafes-ζαχαροπλαστεία που μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και αποδεικνύουν ότι το παλιό μπορεί να είναι –και είναι– διαχρονικό. Αν δεν τα έχετε επισκεφτεί, καιρός να το κάνετε.

Η παλιά Κηφισιά

Βάρσος (από το 1892)

varsos Κλασικό στέκι όσων νοσταλγούν τα παλιά, ο Βάρσος στην Κηφισιά είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της Αθήνας, με ιστορία που ξεκινά το 1892. Καθίστε στα όμορφα τραπεζάκια του πεζόδρομου και απολαύστε το διάσημο παγωτό καϊμάκι ή κάποιο από τα γλυκά του, με το γαλακτομπούρεκό του να αποτελεί σταθερή αξία. Ενδεικτικά, εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αμυγδαλωτά, τσουρέκια, πάστες κ.ά. Πληροφορίες Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012472, www.varsos.gr, fb page: Βάρσος Κηφισιά – Varsos Kifisia

Σαλματάνης (από το 1920)

salmatanis Το ιστορικό εστιατόριο Σαλματάνης στην Κηφισιά μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής και τα ηνία του έχει αναλάβει, πλέον, η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών. Πρωτολειτούργησε ως μπακαλοταβέρνα το 1920 και σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα αγαπημένο για τους κατοίκους της περιοχής εστιατόριο, το οποίο συνεχίζει την παράδοση. Η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της με διαλεχτά κρέατα, επιλογές σε μαγειρευτά και νόστιμα σπιτικά πιάτα ημέρας τα Σαββατοκύριακα. Στα συν του η ενημερωμένη wine list με ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Πληροφορίες Συγγρού 18, Κηφισιά, τηλ. 210 8015394, http://salmatanis.gr, fb page: Μεζεδοπωλείο Εστιατόριο Salmatanis

Τα κλασικά του Χαλανδρίου

Κίτσουλας (από το 1946)

kitsoulas Παραδοσιακό μαγειρείο που λειτουργεί στο Χαλάνδρι από το 1946. Ο διάκοσμός του μπορεί να σας φανεί απλοϊκός –μην περιμένετε επιτηδευμένο design και προσεγμένο ύφος– όμως το φαγητό έρχεται κατευθείαν από την κατσαρόλα της γιαγιάς και σας μυεί με τον καλύτερο τρόπο στις ελληνικές σπιτικές γεύσεις. Φημίζεται για τις πίτες, το στιφάδο, τους λαχανοντολμάδες και τον κόκορα κρασάτο. Πληροφορίες Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814798, fb page: Kitsoula Taverna / Κίτσουλας Ταβέρνα

Το Βραστό (από το 1969)

vrasto Η οικογενειακή ταβέρνα Το Βραστό, δίπλα στη ρεματιά στο Πολύδροσο Χαλανδρίου, περηφανεύεται για τη μακρόχρονη πορεία της, που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια, και σερβίρει πιάτα από την ελληνική κουζίνα με μυρωδιές που ξυπνούν σπιτικές μνήμες. Αρχικά λειτούργησε ως μικρό μπακάλικο, προσφέροντας μεζέδες και κρασί στα λιγοστά τραπεζάκια που έβγαζε έξω. Στα χρόνια που ακολούθησαν η σπεσιαλιτέ που ξεχώρισε ήταν η κλασική κρεατόσουπα, το λεγόμενο βραστό (μοσχαρίσιο κρέας από ελιά και κότσι με πατάτες, καρότα και σέλινο σε ζωμό κονσομέ), στο οποίο οφείλεται και η επωνυμία του. Από το 2010, τη διαχείριση του εστιατορίου ανέλαβε η νέα γενιά ιδιοκτητών, φέρνοντας αέρα ανανέωσης στο μαγαζί, πάντα όμως με σεβασμό στην ιστορία και στην παράδοση. Πληροφορίες Ροδοδάφνης & Ρόδων 3, Πολύδροσο, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6813776, http://vrasto.gr, fb page: To Vrasto

Το πρώτο κουτούκι στο Μαρούσι

Ασβεστόλακος (από το 1948)

asvestolakos Κρυμμένος σε έναν πεζόδρομο στην καρδιά του Αμαρουσίου, ο Ασβεστόλακος μάς γυρνάει πίσω στο χρόνο στο 1948, όταν ο Σπύρος Ιωαννίδης δημιούργησε το πρώτο κουτούκι στο Μαρούσι, σε ένα υπόγειο χωρητικότητας 30 ατόμων. Σήμερα, μετά από περίπου 70 χρόνια, τα εγγόνια του συνεχίζουν με πίστη την παράδοση του παππού τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και αναβαθμίζοντας το κομμάτι της γαστρονομίας και της παροχής υπηρεσιών. Τα ηνία της κουζίνας κρατάει ο σεφ και ιδιοκτήτης Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος ετοιμάζει ποιοτικές προτάσεις της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, βασισμένες σε συνταγές που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πληροφορίες Βασιλίσσης Σοφίας & Κοιμήσεως της Θεοτόκου 4, Μαρούσι, τηλ. 210 8025298, www.asvestolakos.gr, fb page: Asvestolakos Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com