Ιστορικά μαγαζιά για τα οποία αξίζει να κατέβεις στον Πειραιά

All time classic στάσεις στο αγαπημένο λιμάνι


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
12:22
11/12/2017
Ιστορικά μαγαζιά για τα οποία αξίζει να κατέβεις στον Πειραιά
12
loading

Πάντα θα βρίσκουμε λόγους να κατηφορίζουμε προς το αγαπημένο μας λιμάνι. Ο Πειραιάς έχει άποψη, ταυτότητα και στέκια με φανατικό κοινό που έρχεται από όλη την Αθήνα. Αυτή τη φορά σεργιανίσαμε στις γειτονιές του κάνοντας στάσεις σε all time classic μαγαζιά που διατηρούν την ποιότητα και το στυλ τους.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Έχουν ιστορία που μετρά πολλές δεκαετίες, γεύσεις που μένουν σταθερές στην πάροδο του χρόνου και παράδοση που συνεχίζεται με σύνεση και σεβασμό μέχρι και σήμερα. Αυτά τα ιστορικά στέκια αξίζουν τη βόλτα σας στον Πειραιά.

Ένα εστιατόριο συνώνυμο της θαλασσινής κουζίνας

Varoulko Seaside

varoulko

Το Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του 1987 και φέτος, 30 χρόνια μετά, εξακολουθεί να εκφράζει τη θαλασσινή κουζίνα. Η αρχή έγινε στην οδό Διστόμου στον Πειραιά, όπου ο Λευτέρης Λαζάρου έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, παρουσιάζοντας τη δική του αγαπημένη κουζίνα σε ένα εστιατόριο όπου το ψάρι ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Το 1994 το Βαρούλκο βραβεύεται με τον πρώτο Χρυσό Σκούφο, ενώ το 2002 ο Λευτέρης Λάζαρου κερδίζει το πρώτο του αστέρι Michelin, διάκριση που το εστιατόριο εξακολουθεί να διατηρεί μέχρι σήμερα, 15 ολόκληρα χρόνια μετά. Από το 2016, μάλιστα, ο διάσημος σεφ υποδέχτηκε ξανά στην κουζίνα έναν παλιό μαθητή του, τον Γιάννη Παρίκο, ο οποίος επέστρεψε ως συνοδοιπόρος του πια, αναλαμβάνοντας χρέη chef de cuisine.

Με αφορμή τα 30 επιτυχημένης λειτουργίας του, από αρχές Δεκεμβρίου το εστιατόριο σερβίρει δύο ειδικά μενού: το «Επετειακό Μενού» αφηγείται την ιστορία του εστιατορίου μέσα από πιάτα που σημάδεψαν την πορεία του όπως o λαχανοντολμάς με γέμιση κιμά γαρίδας και σάλτσα κουρκουμά αλλά και η αχνιστή πεσκανδρίτσα με πουρέ σελινόριζας, φύλλα σέλινου και κρέμα λεμόνι, ενώ το «Νέο Μενού Γευσιγνωσίας» δείχνει το παρόν και το μέλλον του.

Το ψητό καλαμάρι ελληνικής αλιείας με κρέμα καπνιστής ρέγκας, κουνουπίδι και ντολμά με ριζότο σουπιάς και το μπαρμπούνι με κρέμα αρακά αρωματισμένο με φιστίκι Αιγίνης, καπνιστό τσάι και τσιπς ρυζιού με μελάνι σουπιάς αποτελούν τις νέες εμπνεύσεις της ομάδας του εστιατορίου. Αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το νέο χώρο, που ανοίγει αυτήν την εβδομάδα, στις 15/12, στον οποίο θα πρωταγωνιστούν τα tapas.

Πληροφορίες

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, τηλ. 210 5228400, http://varoulko.gr, fb page: Βαρούλκο Restaurant

Η αυθεντική μπακαλοταβέρνα

Το Ειδικόν

eidikon

Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Το Ειδικόν πρωτολειτούργησε το 1920 ως μπακάλικο -όπως είναι εμφανές από τη διακόσμηση του χώρου- και το 1980 μετατράπηκε σε ταβερνείο. Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις. Δοκιμάστε φάβα, λουκάνικο, συκώτι, τηγανητά κεφτεδάκια και ομελέτα με κορν μπιφ.

Πληροφορίες

Ψαρών 38 & Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ. 210 4612674

Η all time classic ψαροταβέρνα

Δουράμπεης

dourampeis

Με ιστορία που ξεκινά από το 1932 και ξακουστό όνομα στην πόλη του Πειραιά, ο Δουράμπεης αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλων όσοι αναζητούν το εξαιρετικής ποιότητας ψάρι ή τα ολόφρεσκα όστρακα και μαλάκια, μαγειρεμένα με μαεστρική δεξιοτεχνία. Δημιουργικά και χωρίς περιττές φανφάρες, άλλωστε εδώ η πρώτη ύλη δεν χρειάζεται επισκίαση, τα πιάτα του Δουράμπεη μυρίζουν θάλασσα. Συνοδευόμενα από προσεγμένες οινικές επιλογές ελληνικών αμπελώνων, συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης εμπειρίας.

Πληροφορίες

Ακτή Δηλαβέρη 29, τηλ. 210 4122092, fb page: Dourabeis Estiatorio

Ο άσος... στους ξηρούς καρπούς

Assos Ξηροί Καρποί

assos

Το πρώτο κατάστημα Assos ιδρύθηκε το 1948 με έδρα τον Πειραιά από την πρώτη γενιά που έφερε την τέχνη των ξηρών καρπών από τη Μικρά Ασία. Σήμερα, στα χέρια της τρίτης γενιάς που συνεχίζει την παράδοση, το ανακαινισμένο κατάστημα Assos στον Πειραιά, αλλά και το νεότερο στο Χαλάνδρι, παρέχουν προϊόντα άριστης ποιότητας σε μεγάλη ποικιλία και με φιλική εξυπηρέτηση.

Οι ξηροί καρποί που ψήνονται καθημερινά στο εργαστήριο τους, σε φούρνο τελευταίας τεχνολογίας, ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους. Εκτός από ξηρούς καρπούς, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε αποξηραμένα φρούτα, υγιεινές υπερτροφές, χειροποίητα σοκολατάκια, παραδοσιακά γλυκά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, επιλεγμένα κρασιά, ποτά, αποστάγματα και λικέρ.

Πληροφορίες

Τσαμαδού 15Α, Πειραιάς, τηλ. 210 4174300, fb page: Assos ξηροί καρποί/Assos Dry Nuts

Το τοπ μπακάλικο

Μανδραγόρας

madragoras

Πρόκειται για το πιο διάσημο μπαχαράδικο-μπακάλικο της Αθήνας και βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά. Ο Μανδραγόρας έχει μια ιστορία που ξεκινάει το 1950, όταν ο Φώτης Βασιλόπουλος –ανήσυχο και ταξιδιάρικο πνεύμα– άνοιξε μια γωνιά που φιλοξενούσε αγνές πρώτες ύλες άριστης ποιότητας.

Σήμερα, εδώ θα βρείτε τυριά και χωριάτικα αλλαντικά, μέλι όλων των ποικιλιών, τραχανάδες και χυλοπίτες, ψωμιά και παξιμάδια, μεζεδάκια και παραδοσιακά γλυκά, ελιές και εξαιρετικό ελαιόλαδο, όσπρια και πολλά άλλα γευστικά καλούδια, όλα με ελληνική προέλευση.  Από το παντοπωλείο περνούν οι διασημότεροι σεφ εστιατορίων και ξενοδοχείων της Αθήνας και της επαρχίας, ώστε να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για τον πλούτο της ελληνικής παραγωγής.

Πληροφορίες

Δημ. Γούναρη 16, Πειραιάς, τηλ. 210 4172961, fb page: Ο Μανδραγόρας

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
  1. avatar Ethnikos

    Το Βαρουλκο βρισκοταν στην οδο Δεληγιωργη και Διστομου διπλα απο το μπακαλικο του ΣΚΥΛΟΔΗΜΟΥ το οποιο υπαρχει ακομη οπου μπορει καποιος να φαει και να πιει φτηνα σε ενα περιβαλλον παλιας εποχης.Τωρα το Βαρουλκο ηταν απο τα πιο ακριβα μαγαζια με θαμωνες ολους τους "Εχω λεφτα εγω".

  2. avatar NULUSIOS

    Τελικά που είχε ο Λαζάρου μαγαζί ακριβώς και πότε ρε παιδιά. Είμαι 43, μεγάλωσα κοντά στη βιομηχανική την παλιά και μένω Καστέλα. Που ήταν και πότε θα πει κανείς σίγουρα και όχι τι έχει... ακούσει;

    1. avatar Μωυσιδης

      Ανεβαινωντας.την.λαμπρακη.απο.πειραιως.στο.βενζιναδικο.δεξια.στο.στενο

  3. avatar NickΤsoup

    Ειμαι 74 χρονων και μενω στην Πετρου Ραλλη.
    Πριν 64 χρονια ηταν ασφαλτος,θυμαμαι κουβαλαγα με το πατινι μου ενα γκαζοτενεκε νερο γιατι δεν υπηρχε ΟΥΛΕΝ στο σπιτι μας εκει που τελειωνει η Π. Ραλλη κατς στο Κερατσινι.

  4. avatar tzafar1

    Καλά, κανένας σας δεν έχει ακούσει για την πληρωμένη "γκρίζα" διαφήμιση;

  5. avatar γιαννης ο υπομονετικος

    είναι πολύ καλο αυτό το ρεπορτάζ που αναδικνυει τον ξεχασμενο αλλα ομορφο πειραια μας και φυσικα το μεγαλυτερο λιμανι της μεσογειου και οι συνοικιες του εχουν τις ομορφιες τους όπως τις λενε και στα τραγουδια π.χ. λεμοναδικα καμινια κοκκινια κ. α,

  6. avatar criskalts, χοιρίδιο Π.Ο.Π.

    ωραιο αρθρακι, αλλα
    καντε επιτελους και ενα αφιερωμα ρε μπισταιοι για τα πιο ιστορικα ζαχαροπλαστεια/μπουγατσοποιια της Θεσσαλονικης μας....να δουν και καποιοι τι σημαινει Σαλονικιοτικη παραδοσιακη μπουγατσοποιια και φινετσα στη ζαχαροπλαστικη....περιμενω.....

  7. avatar iliaslkim

    Ιστορικό μαγαζί το Βαρούλκο που άνοιξε πριν μερικά χρόνια?

    1. avatar Panagkou27

      Το Βαρούλκο προϋπήρχε πριν από 40 περίπου χρόνια στην Ευαγγελίστρια από όπου ξεκίνησε ο Λαζάρου

      1. avatar criskalts, χοιρίδιο Π.Ο.Π.

        δεν ξερεις τι λες....

      2. avatar Filipps

        Καλα πριν απο 40 χρονια δεν ανοιξε γιατι εγω ειμαι 55.....δεν νομιζω οτι πηγα στα 15 μου. Επισης ειναι πσραξενο γιατι εκτος απο το ειδικο προτεινουν μαγαζια με 100-150€ το ζευγαρι. Τυχαιο?

        1. avatar Pasalimanos 1958

          Στην Διστομου θυμαμαι μονο τον κινηματογραφο Ανεσις!! και κανενα αλλο μαγαζι εκει στην ιδια οδο!! Μαλιστα κοιταγαμε σκαρφαλονωντας τον τοιχο τις ταινιες!!!! Ωραιες εποχες ! δεν γυριζουν πισω...Κατι λαθος λενε!!! ειμαι 60 χρονων πια !!! γνωριζω την Πετρου Ραλλη απο τοτε που ηταν χωματοδρομος!!!!
          Μανος!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει