Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίνο Ρότα θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Ιταλό μουσικό που επί τριάντα χρόνια και πλέον νομίζει κανείς πως κεντούσε τις νότες του πάνω στα φιλμ των ιταλικών ταινιών με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα και αυτοί που δεν γνωρίζουν το όνομά του να αναγνωρίζουν τις μελωδίες του.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, στο Θέατρον, θυμάται και εορτάζει αυτά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίνο Ρότα, με τη συμμετοχή της εξηκονταμελούς Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τη μαγική ερμηνευτική παρουσία της Χάρις Αλεξίου.

Η σχέση της ερμηνεύτριας με την ιταλική μουσική είναι διαρκής και δυνατή. Από το 1987 συμπεριλαμβάνει στους δίσκους της ιταλικά κομμάτια με αποκορύφωμα τον περασμένο Μάιο στη Φλωρεντία όπου της απονεμήθηκε το βραβείο “Una vita per la musica – Giglio d’ Oro” από το Fondazione “Premio Galileo 2000” που εδώ και 14 χρόνια βραβεύει εξέχουσες προσωπικότητες της Ευρώπης από την πολιτική, την οικονομία, τις επιστήμες και τις τέχνες, για τη δράση και την προσφορά τους στο χώρο τον οποίο υπηρετούν.

Τη Χάρις Αλεξίου και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα πλαισιώσουν οι: Ιάσων Τριανταφυλλίδης στην επιλογή και το στήσιμο του προγράμματος, Πάνος Παπαδόπουλος στη σκηνοθετική επιμέλεια, Κώστας Παπαδούκας στις ενορχηστρώσεις, Ανδρέας Πυλαρινός στη διεύθυνση ορχήστρας και Ελευθερία Ντεκώ στους φωτισμούς.

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 7, 8, 9 και 14,15,16 Οκτωβρίου.