Ο Αντώνης Φωνιαδάκης νέος διευθυντής μπαλέτου της Λυρικής

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος έλληνας χορογράφος και χορευτής επελέγη μεταξύ των 36 υποψηφίων


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
17:28
01/03/2016
Ο Αντώνης Φωνιαδάκης νέος διευθυντής μπαλέτου της Λυρικής
loading

Με απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρωνα Μιχαηλίδη, νέος διευθυντής του μπαλέτου της Λυρικής ορίζεται ο διεθνώς αναγνωρισμένος έλληνας χορογράφος και χορευτής, Αντώνης Φωνιαδάκης. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, επελέγη μεταξύ των 36 υποψηφίων, οι οποίοι συμμετείχαν στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ο νέος διευθυντής μπαλέτου θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2016 και η διάρκεια της θητείας του είναι τριετής.

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης, μιλώντας για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είπε: «Η πολυετής καλλιτεχνική δραστηριότητα και εμπειρία του ως χορογράφου και χορευτή σε σημαντικές ομάδες χορού, σπουδαία λυρικά θέατρα, με κορυφαίους χορογράφους σε όλο τον κόσμο, μας γεμίζει αισιοδοξία για την νέα εποχή του μπαλέτου μας, εν όψει και της μεταστέγασής μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την ίδια στιγμή, η επιλογή ενός ακόμα έλληνα καλλιτέχνη που έχει διαπρέψει διεθνώς, επιβεβαιώνει την στρατηγική μας αναφορικά με τη μέγιστη αξιοποίηση διακεκριμένων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό».

Το βιογραφικό του Αντώνη Φωνιαδάκη

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του με την Νίκη Παπαδάκη. Από το 1990 έως το 1992 φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και πριν την αποφοίτηση του έλαβε την υποτροφία «Μαρία Κάλλας», για να συνεχίσει τις σπουδές του στην σχολή Ρούντρα - Μωρίς Μπεζάρ στη Λωζάννη, έως το 1994.

Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με το Bejart Ballet Lausanne, το Lyon Opera Ballet , το Saburo Teshigawara / Karas Co. καθώς και την δική του ομάδα χορού «Apotosoma».

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τις ομάδες αυτές, έχει ερμηνεύσει ως χορευτής, χορογραφίες των: Maguy Marin, Jiri Kilian, William Forsythe, Dominique Boivin, Nacho Duato, Mats Ek, Maurice Bejart, Ohad Naharin, Frederic Flamand, Bill T Jones, Herve Robbe, Tero Saarinen, Lionel Hoche, Joachim Schlomer, John Jasperse, Saburo Teshigawara.

Ως χορογράφος, έχει συνεργαστεί με τα: Royal New Zealand Ballet, Sydney Dance Company, Aterbaletto, Luzern Ballet, CCN Ballet de Lorraine, Martha Graham Dance Company, Cedar Lake Contemporary Ballet, Geneva Ballet, Lyon Opera Ballet, Ballet Jazz de Montreal, Bern Ballet, Ballet du Rhin, Maggio Danza, National Dance Company of Wales, Dansgroep Amsterdam, MDTIstanbul, Cia Sociedade Masculina Brazil, Bale da Cidade of Sao Paulo Brazil, Helsinki Dance Company Finland, Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΚΘΒΕ, Benjamin Millepied Dance Company USA, Washington Ballet, Bejart Ballet Lausanne, Ballet Junior Geneva, Hellenic Dance Company, CNSMD Lyon, Copenhagen International Dance.

Το 2014 συνεργάστηκε ως κινησιολόγος με τον Ντάρεν Αρονόφσκυ στην ταινία του NOAH.

Το 2012 έλαβε το βραβείο «Danza and Danza», ως καλύτερος χορογράφος του 2012 στην Ιταλία για την χορογραφία «Οι Γάμοι» στο Maggio Danza. Παράλληλα, με την πορεία του ως χορευτής και χορογράφος, ο Αντώνης Φωνιαδάκης παραδίδει σεμινάρια διδάσκοντας την προσωπική του τεχνική. Το 2003, ο Φωνιαδάκης δημιούργησε τη δική του ομάδα χορού «Apotosoma» στη Λυών. Παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί στην Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Γερμανία, την Αγγλία και στην Αμερική.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει