Ήμουν κάπως επιφυλακτική με όλο αυτό το (tea) story, οφείλω να το παραδεχτώ. Ο βασικός λόγος είναι πως δεν ανήκω ακριβώς στην κατηγορία ανθρώπων που λατρεύουν το τσάι. Επίσης, το «afternoon tea» η λονδρέζικη συνήθεια που θέλει τις κυρίες και τους κύριους να απολαμβάνουν αργά το απόγευμα τσάι συνοδεία αλμυρών και γλυκών λιχουδιών, δεν εντάσσεται ακριβώς στις (αγαπημένες) συνήθειες μου. Και των περισσότερων Αθηναίων, μιας και εδώ δεν είναι τόσο δημοφιλές. Με αυτές τις σκέψεις δέχθηκα την πρόσκληση για το πρώτο μου vintage tea party, γιατί μπορεί να είχα τους παραπάνω προβληματισμούς, αλλά ήμουν πολύ περίεργη, ενώ –δεν θα το κρύψω- λατρεύω το pampering. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Μπήκα σε έναν χώρο (στην περίπτωση μου το «party» δεν έγινε στο δικό μου σπίτι) που είχε χαθεί  κάπου στις δεκαετίες ‘50 & ’60. Κεντητά τραπεζομάντηλα, αυθεντικά πορσελάνινα σερβίτσια από την προσωπική συλλογή της Madame Gâteaux, cake stands, μουσική εποχής και λιχουδιές στο τραπέζι, άρχισαν να με βάζουν σε mood. Όχι, δεν ήμασταν μια παρέα κοριτσιών με κόκκινα κραγιόν, ρομαντικά φουστάνια και κορδέλες –αλλά θα μπορούσαμε! Το ραντεβού μας ήταν στις 20.00, ενώ στις 20.30 η Καλλιόπη Αναγνωστή, εμπνευστής του madamegateaux.gr, είχε ήδη αρχίσει να (μας) σερβίρει τσάι Rose black congou αφότου είχε στήσει το τραπέζι και δημιουργήσει την ατμόσφαιρα που περιέγραψα παραπάνω. Στο τραπέζι πολιορκούν το ενδιαφέρον μου αλμυρά σάντουιτς με αγγούρι, τυρί κρέμα και άνηθο σε λευκό ψωμί και μια άλλη σειρά από σολομό και κρεμ φρες σε μαύρο ψωμί. H quiche με μπρόκολο και blue cheese, ακολουθεί για να επιβεβαιώσω λίγα λεπτά μετά τις πρώτες μπουκιές πως είναι από τις νοστιμότερες που έχω φάει στη ζωή μου. Όλα αυτά με τη πάντα χαμογελαστή και διακριτική παρουσία της Καλλιόπης να μας φροντίζει. masdah2 Η ίδια, είναι μια φιγούρα που θαρρείς πως γεννήθηκε για να δημιουργήσει το Madame Gâteaux. Μετά από χρόνια παραμονής στο Λονδίνο, όπου σπούδασε ζαχαροπλαστική στην κορυφαία σχολή γαστρονομίας Le Cordon Bleu και εργάστηκε σε αξιόλογα εστιατόρια και ξενοδοχεία της πόλης – όπως το grand café The Wolseley, του 5* ξενοδοχείου The Savoy και του πολυκαταστήματος Harrods- εξειδικεύτηκε στο afternoon tea και αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα πριν μερικούς μήνες. Αναρωτιέμαι τι την έκανε να επιστρέψει, για να με αφοπλίσει με τον vintage ρομαντισμό κι αυθορμητισμό που τη διακρίνουν λέγοντάς μου «άφησα την Αθήνα γιατί ήθελα να ζήσω την εμπειρία μιας μεγαλούπολης, του Λονδίνου, και της πολυπολιτισμικότητας που προσφέρει. masdah4 Επέστρεψα γιατί ήθελα να κάνω πλέον τις εμπειρίες μου πράξη στην πόλη όπου μεγάλωσα και θέλω με το δικό μου λιθαράκι να την εμπλουτίσω, σε μια εποχή κατά την οποία πιστεύω ότι αναγεννάται από τις στάχτες της». Και συνεχίζει εξηγώντας μου πώς εμπνεύστηκε το concept «Η ιδέα για τη Madame Gâteaux γεννήθηκε όταν μια μέρα, ο head chef μου στο Wolseley μου ζήτησε να ανέβω στην κεντρική σάλα του εστιατορίου για να στήσω τα cakes στη βιτρίνα. Όταν είδα για πρώτες φορές τις αντιδράσεις των πελατών με το που αντίκριζαν τα γλυκά και το βλέμμα τους ενώ τα απολάμβαναν, αισθάνθηκα πως αυτό ήταν που έλειπε από το παζλ. Κλεισμένη στην κουζίνα, ήμουν αποκομμένη από το κομμάτι του σέρβις και δεν έβλεπα ποτέ το προϊόν των κόπων μου να φτάνει στον πελάτη. Κατάλαβα, λοιπόν, πως έπρεπε να βρω έναν τρόπο να συνδυάσω και τα δύο, παρασκευή και σέρβις!» Σήμερα, η Madame Gâteaux έχει πάρει τη vintage βαλίτσα της, την έχει γεμίσει με συλλεκτικά σερβίτσια, κεντητά τραπεζομάντηλα, πορσελάνες, πικάπ και μουσικές εποχής, γεύσεις και αρώματα από σπάνια τσάγια και νόστιμα συνοδευτικά και είναι πλέον διαθέσιμη να μπει στο σπίτι σου.