Μπορεί οι περισσότερες θεατρικές σκηνές της Αθήνας να έριξαν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων, η οποία σηματοδοτεί εδώ και χρόνια το τέλος της χειμερινής θεατρικής περιόδου, όμως ορισμένες παραστάσεις συνεχίζουν μετά το Πάσχα, είτε επειδή προκάλεσαν ουρές στα ταμεία, είτε επειδή ξεκίνησαν καθυστερημένα, ενώ σ’ αυτές προστίθενται και πολλές πρεμιέρες.

Ξεκινώντας από τις τελευταίες, το θέατρο της Ημέρας παρουσιάζει από την Παρασκευή 29 Απριλίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, «Ασκητική – Salvatores Dei», σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, καταφθάνει στις 2 Μαΐου η ομάδα blind spot για να αφηγηθεί θεατρικά τη δική της ιστορία. Όλη η δράση του έργου με τίτλο «Parklife» που υπογράφει ο Στέλιος Λυκουρέσης και σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κωνσταντάτος, συμπιέζεται στο μπροστινό κάθισμα ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου, μέσα στο οποίο ξυπνάει αίφνης μια νεαρή διαφημίστρια (Γιώτα Αργυροπούλου), δίχως να θυμάται πως κατέληξε εκεί, μήτε ποιος είναι ο νεαρός άντρας (Θανάσης Δόβρης) που κάθεται δίπλα της.

Μια σπουδαία θεατρική εμπειρία θα έχουν αναμφισβήτητα όσοι παρακολουθήσουν τέλη Μαΐου την «Υπόθεση Τζέκυλ» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών . Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, αλλά και σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Ντενί Πονταλιντές, παινεμένος πρωταγωνιστής της «Κομεντί Φρανσέζ», έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να ερμηνεύσει, σε σκηνοθεσία Εμανουέλ Μπουρντιέ και Ερίκ Ρουφ, τον βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον μονόλογο της Κριστίν Μονταλμπετί, παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου του Σαγιό.

Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Θέατρο, για τέταρτη χρονιά αφιερώνει τον Μάιο στις «Αναγνώσεις» του, με μια σειρά παραστάσεων που αναδεικνύουν τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία. Ειδικότερα, θα παρουσιασθούν τα έργα: «Η φανέλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, «Πουπουλένιο τίποτα» του Μισέλ Φάις, «Ελληνική κουζίνα» του Ανδρέα Φλουράκη, «Ένα…Δύο…Τρία» της Μαρίας Λαϊνά, «Δράκοι» του Σάκη Σερέφα, «Συγχώρεσέ με» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη και «Μερόπη» του Ανδρέα Στάικου από τις 4 ως τις 8 Μαΐου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού.

Από τις 4 έως τις 8 Μαΐου και από τις 13 έως τις 15 Μαΐου για οκτώ παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός, ο Γιάννης Μπέζος θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, ερμηνεύοντας τραγούδια των Μάρκου Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Βασίλη Τσιτσάνη, Δημήτρη Μπαγιαντέρα, Γιώργου Μητσάκη, Απόστολου Χατζηχρήστου και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, συνεχίζοντας και φέτος μια βόλτα στους αγαπημένους του συνθέτες. Στη βραδιά με τίτλο «Μέσα απ΄τα φύλλα της καρδιάς» τραγουδά μαζί του η ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη.

Ενώ στο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου εγκαθίσταται η “Λωξάντρα” της Μαρίας Ιορδανίδου στην παράσταση του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, διασκευή Αδη Δήμου με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ομώνυμο ρόλο (έως τις 15/5).

Συνεχίζονται ακόμα…

Στο Εθνικό, μέχρι τις 15 Μαΐου δίνουν ραντεβού στο κοινό «Η τριλογία του Παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, καθώς και η «Τρισεύγενη» σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου και «Η Μητέρα του Σκύλου» του Παύλου Μάτεσι.

Για λίγες μόνο παραστάσεις, μέχρι την Κυριακή 8 Μαΐου, θα συνεχίζει να συγκλονίζει η Νένα Μεντή ως «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» στο θέατρο Βασιλάκου, ενώ μέχρι τότε θα υποδύεται την “Κάρμεν” και η Μαρία Ναυπλιώτου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού, στο θέατρο Κάππα.

Μέχρι τις 8 Μαΐου, παρατείνονται ακόμα και οι παραστάσεις των έργων «Το Ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ στο Θέατρο Αλκυονίς σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα και «Ο Έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ.Η. Ησαΐα, μια κωμωδία μετ’ ασμάτων, σε δραματουργική επεξεργασία Λέανδρου Πολενάκη, στο Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου.

Η αριστουργηματική μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ, το «Θερμοκήπιο” που ανεβάζει ο Λευτέρης Βογιατζής, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων συνεχίζει έως τις 8 Μαΐου, ενώ μέχρι τις 15 Μαΐου συνεχίζει και το «Άννα είπα» του Παναγιώτη Μέντη στο Θέατρο Στοά με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Στο Θέατρο Επί Κολωνώ, μέχρι τις 29 Μαΐου το κοινό θα μπορεί να απολαύσει την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη στο «La Chunga», μέχρι τις 25 Μαΐου το ‘«Έγκλημα, Τιμωρία, Λεφτά, Δολοφονία Συνταξιούχου»’ και μέχρι τις 15 Μαϊου το ψυχολογικό θρίλερ του Stephen King, ‘«Ο Καλός Μαθητής’» στην Σκηνή Black Box.

Από πλευράς Ελληνικής Θεαμάτων μόνο οι «Ήρωες» και ο «Τυφλοσούρτης» που υπογράφει ο Θοδωρής Αθερίδης, συνεχίζονται για δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα, στο Μικρό Παλλάς.

Στην Αθηναΐδα, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, παρέα με τον Σταμάτη Κραουνάκη, συνεχίζουν να λένε «I Love You» στον καιρό που αναζητά τους ποιητές του, σ’ ένα τιμητικό αφιέρωμα στην θεατρική συγγραφέα Λούλα Αναγνωστάκη μέχρι τις 13 Μαϊου.

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα συνεχίσουν ακόμα το «Fucking Games» στο Θέατρο Βικτώρια, το «Ζωή Ποδήλατο» με τον Βασίλη Τσιβιλίκα στο Ακαδημος (μέχρι 29/5) και το «Drunk enough to say i love you» στο Από Μηχανής (μέχρι 31/5).