Μία από τις σπουδαιότερες acid jazz κολεκτίβες της Νέας Υόρκης, οι Brooklyn Funk Essentials διέπρεψαν στη διάρκεια των nineties καθώς προσέγγιζαν τη τζαζ και το φανκ με ιδιαίτερη φρεσκάδα.

Το πρώτο μεγάλο τους χιτ ήταν το γνωστό trance κομμάτι του Pharoah Sanders The Creator Has a Master Plan, το 1994 – μέσα από το εξαιρετικό άλμπουμ Cool and Steady and Easy. Οι Brooklyn Funk Essentials συνέχισαν την ανοδική πορεία τους κάνοντας στην Κωνσταντινούπολη άλλο ένα σουξέ με το άλμπουμ In the Buzz Bag, όπου συμπράττουν μοναδικά με την τσιγγάνικη ορχήστρα Laco Tayfa.

Το γκρουπ φτιάχνει μια θαυμάσια μείξη από φανκ, λάτιν, ρέγγε, τζαζ, χάουζ, ραπ, electro, dub κ.ά. που αντικατοπτρίζεται και στο «Make Them Like It» του 2000 – όμως την επόμενη χρονιά σταματάει τις εμφανίσεις και αυτοδιαλύεται. Μέχρι το 2006 οπότε επιστρέφει δριμύτερο, με δύναμη και νέα live έξοδο σε όλες τις ηπείρους. Με το άλμπουμ Watcha Playin του 2008, που ανανεώνεται ξανά η φήμη τους και τους κάνει ξανά πρώτο όνομα στις πίστες και τα κλαμπ της Ευρώπης. Το απίστευτο γκρουπ ετοιμάζει και θα παρουσιάσει στο club το υλικό του νέου δίσκου του που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Έρχονται στην Ελλάδα και θα εμφανιστούν στο Half Note Jazz από 7/5/2011 μέχρι 13/5/2011.