Οι ταινίες Conjuring έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και όπως οι πρώτες δύο, έτσι και η τρίτη βασίζεται σε αληθινή ιστορία, όπου ένας νεαρός δολοφόνησε τον φίλο του, ισχυριζόμενος ότι δαιμονίστηκε μετά από έναν εξορκισμό.

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε τη δεκαετία του 1980 στις ΗΠΑ και απασχόλησε έντονα τον Τύπο της εποχής, ενώ επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από τόσο καιρό, επειδή έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix με το όνομα «Ο Διάβολος σε δίκη».

Η «The Sun» σε εκτενές αφιέρωμα περιγράφει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και παραθέτει όλες τις απόψεις των πρωταγωνιστών, ειδικά εκείνων που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απάτη με στόχο «το κέρδος» και «την χειραγώγηση».

Η μετακόμιση που κατέληξε σε εφιάλτη

Ο 19χρονος Arne Cheyenne Johnson αρραβωνιάζεται την 26χρονη Debbie Glatzel και τον Ιούλιο του 1980 αποφασίζουν να μείνουν μαζί, μετακομίζοντας στο Μπρούκφιλντ του Κονέκτικατ, που βρίσκεται η οικογένεια της γυναίκας. Έτσι, νοικιάζει το σπίτι του 40χρονου φίλου του Alan Bono και ζητάει βοήθεια για να μεταφέρει τα πράγματα από τα μικρότερα αδέρφια της αρραβωνιαστικιάς του, Alan, Carl και David, τα οποία και θα φιλοξενήσει στην οικεία για όσο χρειαστεί.

Μια μέρα ο 11χρονος David καθαρίζει ένα δωμάτιο, όταν νιώθει «κάτι να τον σπρώχνει προς τα πίσω με δύναμη» και τότε βλέπει «μια σκοτεινή δαιμονική φιγούρα με μαύρα μάτια, σαν τα κοστούμια με τον Διάβολο από το Χάλογουιν». Αμέσως ενημερώνει τους πάντες και λέει πως αυτό το πράγμα θέλει να πάρει την ψυχή του, αλλά κανείς δεν πιστεύει τα λεγόμενα του.

Κάποια στιγμή η μητέρα του πηγαίνει στο σπίτι και βλέπει μια μαύρη φιγούρα στο δάσος και μετά από νέες αναφορές ότι «η οντότητα επισκέφθηκε ξανά τον γιο της», φωνάζει τους τότε διάσημους κυνηγούς φαντασμάτων Ed και Lorraine Warren. Εκείνοι μαζεύουν την οικογένεια στην κουζίνα και ζητούν από την οντότητα αν τους ακούει να χτυπήσει τρεις φορές το τραπέζι. «Ακούστηκαν τρία χτυπήματα, σαν να κρατούσε κάποιος βαριοπούλα και να έριχνε με δύναμη στο πάτωμα», θα πει ο Alan.

Στα δεξιά η Debbie Glatzel, σύντροφος του Arne Cheyenne Johnson

Ο εξορκισμός και η απρόσμενη δολοφονία

Οι Ed και Lorraine Warren βρήκαν έναν καθολικό ιερέα και κανόνισαν να γίνει εξορκισμός στο 11χρονο αγόρι στην Εκκλησία του St Joseph. «Ξαφνικά η θερμοκρασία στην εκκλησία έπεσε και μέσα σε λίγα λεπτά η συμπεριφορά του David άρχισε να αλλάζει», αναφέρει ο Alan, προσθέτοντας ότι ο αδερφός του άρχισε να γρυλίζει, να γίνεται επιθετικός και «να σπάσει μη φυσιολογικά το σώμα του».

Κατά τη διάρκεια του εξορκισμού, το παιδί φέρεται να βγήκε εκτός ελέγχου και να επιτέθηκε στην οικογένεια του, με τον ιερέα εκείνη τη στιγμή να βάζει ένα σταυρό στο μέτωπο του και να ουρλιάζει «βγες έξω δαίμονα, βγες έξω Σατανά». Ο 11χρονος λιποθύμησε και όταν συνήλθε θυμόταν μόνο τις προσευχές στην αρχή της διαδικασίας και όχι ότι ακολούθησε, με την οικογένεια του να νομίζει ότι λυτρώθηκε.

Οι κυνηγοί φαντασμάτων Lorraine και Ed Warren

Ωστόσο, μετά από πέντε μήνες και συγκεκριμένα στις 16 Φεβρουαρίου 1981, η τραγωδία χτύπησε, όταν ο Johnson μαζί με τις τρεις αδερφές του και την αρραβωνιαστικιά του, δείπνησαν με τον Alan Bono.

Όλα κυλούσαν ομαλά, όταν οι δύο άνδρες ξεκίνησαν να τσακώνονται για αιτία που δεν θυμάται κανένας παρευρισκόμενος και λίγα λεπτά μετά ο Johnson πήρε ένα μαχαίρι και μαχαίρωσε πέντε φορές τον σπιτονοικοκύρη και φίλο του. Η Debbie Glatzel ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία, με τον αρραβωνιαστικό της να παραμένει σε σύγχυση μέχρι να τον συλλάβουν, όταν και ισχυρίστηκε πως καταλήφθηκε από τον δαίμονα κατά τη διάρκεια του εξορκισμού.

Ο Arne Cheyenne Johnson πηγαίνει στο δικαστήριο

Μεταφυσικό φαινόμενο ή απάτη;

Η Debbie Glatzel στήριξε τον Arne Cheyenne Johnson και τον παντρεύτηκε στη φυλακή -έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο της από καρκίνο του πνεύμονα-, ισχυριζόμενη πως καταλήφθηκε στον εξορκισμό από τον δαίμονα που στοίχειωσε τον αδερφό της. Η υπόθεση γνώρισε τρομερή προβολή στις ΗΠΑ, ενώ η υπεράσπιση χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «δαιμονική κατοχή», που δεν έγινε δεκτός ως αντιεπιστημονικός.

Ο Johnson καταδικάστηκε σε φυλάκιση και αφέθηκε ελεύθερος πριν από λίγα χρόνια, με τον ίδιο να πιστεύει ακόμη ότι τον κατέλαβε δαίμονας, κάτι που ισχυρίζονται τόσο ο ενήλικας πλέον David, όσο και ο αδερφός του Alan.

Το δικαστήριο που έγινε η δίκη

Όμως ο τρίτος γιος της οικογένειας Glatzel, Carl, θεωρεί ότι τα πάντα είναι απάτη και χειραγώγηση του γαμπρού του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυνηγοί φαντασμάτων Ed και Lorraine Warren «τρέλαναν την οικογένεια του» για να την εκμεταλλευτούν οικονομικά.

«Οι Warrens είχαν μια ατζέντα και ήξεραν τι έκαναν. Μετά από καιρό έγραψαν βιβλίο για την υπόθεση και έβαλαν τρομακτικές λεπτομέρειες που δεν έγιναν ποτέ, ώστε να πουλήσουν περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά, πεπεισμένος ότι κανένας δαίμονας δεν κατέλαβε τον αδερφό του, αλλά και τον γαμπρό του, παρότι οι ίδιοι μέχρι και σήμερα πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο.