Η Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα (VWN) παρουσιάζει το 2022 την εντελώς νέα γενιά του Amarok pickup της, που για άλλη μια φορά μπορεί να κάνει περισσότερα εντός και εκτός δρόμου. Σχεδιασμένο και εξελιγμένο στη Γερμανία και την Αυστραλία, κατασκευασμένο στη Νότια Αφρική, το νέο Amarok φιλοδοξεί να βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας Β στα pickup χάρη στο πλήρη εξοπλισμό, μια ιδιαίτερα αυξημένη γκάμα συστημάτων υποβοήθησης και ένα εμφανώς μεγαλύτερο πρόγραμμα συστημάτων μετάδοσης κίνησης από το προηγούμενο μοντέλο. Τα πρώτα καμουφλαρισμένα μοντέλα του νέου Amarok είναι ήδη στους δρόμους της Ευρώπης.

Σχεδίαση

Η μεγαλύτερη σχεδιαστική αλλαγή έχει να κάνει με το εμπρός μέρος. Το τεταμένο και ιδιαίτερα κάθετο καπό κινητήρα, οι οριζόντιες, επάνω εγκάρσιες γρίλιες της μάσκας ψυγείου και οι ενσωματωμένοι, στενοί προβολείς LED, περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό σε όλες τις εκδόσεις. Προαιρετικά διατίθενται προβολείς Matrix LED IQ.LIGHT. Κάτω από τις εγκάρσιες γρίλιες, η μάσκα ψυγείου ενσωματώνεται αναλόγως της έκδοσης σε ένα οριζόντιο σύνολο του μπροστινού μέρους ή μια σχεδίαση σχήματος Χ στις κορυφαίες εκδόσεις εξοπλισμού. Εδώ υπάρχει ανάγλυφη η επιγραφή Amarok. Οι ημικυκλικοί θόλοι τροχών παραμένουν και στο νέο Amarok, με το επάνω κλείσιμο των θόλων τροχών να σχηματίζει μια σχεδόν ίσια και όχι κυκλική γραμμή. Τα φτερά, επάνω από τις ζάντες ελαφρού κράματος έως και 21 ιντσών και τα ελαστικά All-Terrain δένουν με τον χαρακτήρα του μοντέλου.

Πίσω, η φαρδιά πόρτα φόρτωσης πλαισιώνεται από τα φώτα LED του βασικού εξοπλισμού. Σχεδόν σε όλο το πλάτος της πόρτας υπάρχει ανάγλυφη η επιγραφή Amarok. Το νέο Amarok παρέχει στην επιφάνεια φόρτωσης ανάμεσα στους θόλους των τροχών επαρκή χώρο για την εγκάρσια φόρτωση μιας ευρωπαλέτας που μπορεί εκεί να προσδένεται με ανθεκτικούς κρίκους. Παρά το καμουφλάρισμα αναγνωρίζεται ήδη η αλλαγή στις διαστάσεις: Με 5.350 χλστ, το νέο μοντέλο είναι τουλάχιστον 100 χλστ μακρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο. Το μεταξόνιο των 3.270 χλστ είναι αυξημένο κατά 175 χλστ δημιουργώντας περισσότερο χώρο στο διπλοκάμπινο. Επιπλέον αυξάνεται το ωφέλιμο φορτίο έως και 1,2 τόνους ενώ το μέγιστο φορτίο έλξης φτάνει τους 3,5 τόνους σε περισσότερες παραλλαγές κινητήρα/κιβωτίου ταχυτήτων. Επίσης οι μικρότεροι πρόβολοι του αμαξώματος στο νέο μοντέλο, έχουν θετικό αντίκτυπο στις off road δυνατότητες του, ανάμεσα στις οποίες και η δυνατότητα οδήγησης σε μεγαλύτερο βάθος νερού σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Ανάλογα πρακτικό και ποιοτικό είναι το εσωτερικό με τα εύκολα στην κατανόηση όργανα ελέγχου, το ψηφιακό cockpit και μια οθόνη Infotainment σε μορφή tablet. Ένα αποκλειστικό ηχοσύστημα καθώς και οι επιφάνειες του ταμπλό και των επενδύσεων θυρών με απομίμηση δέρματος και εντυπωσιακές διακοσμητικές ραφές, δίνουν premium αίσθηση στο γερμανικό pick-up στην οποία είναι εναρμονισμένα και τα καθίσματα. Ο οδηγός και ο συνοδηγός του νέου Amarok κάθονται σε άνετα και φαρδιά καθίσματα που μπορούν να διαμορφώνονται προαιρετικά με μια ηλεκτρική ρύθμιση 10 θέσεων. Το πίσω κάθισμα παρέχει επιπλέον σε τρεις ενήλικες επιβάτες πολύ χώρο για το ταξίδι.

Το νέο Amarok θα διατίθεται σε πέντε εκδόσεις εξοπλισμού: Το εισαγωγικό μοντέλο θα είναι η έκδοση «Amarok» και θα ακολουθήσουν οι «Life» και «Style». Ως ισοδύναμες κορυφαίες εκδόσεις, η Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα θα διαθέτει το «Pan Americana» (offroad χαρακτήρας) και το «Aventura» (εντός δρόμου χαρακτήρας).

Πέντε θερμικοί κινητήρες

Ανάλογα με την παραλλαγή κινητήρα/κιβωτίου ταχυτήτων και την αγορά διατίθεται ένας βενζινοκινητήρας και έως και τέσσερις διαφορετικοί πετρελαιοκινητήρες με 4 έως 6 κυλίνδρους και 2,0 έως 3,0 λίτρα κυβισμό. Η μετάδοση κίνησης γίνεται μόνο στους δυο πίσω τροχούς ή με επιλεκτική/μόνιμη τετρακίνηση. Τα προδιαμορφωμένα προφίλ οδήγησης σε πολλές παραλλαγές και σε πολλές βαθμίδες υποστηρίζουν τον οδηγό ακόμη και σε ασυνήθιστες καταστάσεις. Επιπλέον, περισσότερα από 30 συστήματα υποβοήθησης, από τα οποία πάνω από 20 είναι εντελώς νέα στο Amarok, φροντίζουν για την ασφάλεια.

Το νέο Amarok θα πωλείται από τα τέλη του 2022 με διπλή καμπίνα και τέσσερις πόρτες (Double Cab) και σε μεμονωμένες αγορές με 2θυρη μονή καμπίνα (Single Cab).