Μία θέση ανάμεσα στα 60 ελληνικά ντοκιμαντέρ, που προβάλλονται αυτές τις ημέρες (14-23/3) κατά τη διάρκεια του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εξασφάλισε η ταινία του Μιχάλη Σταυρόπουλου, με τίτλο «Ανάμεσα σε Δυο Νησιά», η οποία περιγράφει την ιστορία του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, που παράχθηκε στη Σύρο το 1973, από τον Ανδριώτη εφοπλιστή Γιάννη Γουλανδρή.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ, όπου παρουσιάζεται ένα από τα λίγα εναπομείναντα Enfield E8000 στον κόσμο, ο δημοσιογράφος του αυτοκινητικού τύπου και ερασιτέχνης κινηματογραφιστής/σκηνοθέτης, καταγράφει τα μυστικά γύρω από τη δημιουργία και την κατασκευή του μοντέλου, που έφερε την «επανάσταση» στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το συλλεκτικό Enfield E8000, που σαράντα χρόνια μετά αγόρασε η οικογένεια Γουλανδρή, εντόπισε στην Αγγλία ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης και μέλος του Συλλόγου Ιστορικών Οχημάτων «Syros-Enfield», Αλέξης Μαραντζίδης. Ο ίδιος μεσολάβησε για τη μεταφορά του αυτοκινήτου, στην Ελλάδα, προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να εκτεθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου, θυμίζοντας τη μεγάλη ιστορία του νησιού, αλλά και την προσπάθεια της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας που άλλαξε τα δεδομένα της δεκαετίας του ‘70, με την κατασκευή 123 συνολικά μονάδων.

Για τις ανάγκες της ταινίας, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις του Νεωρίου, στην περιοχή «Βαπόρια», στο Θέατρο Απόλλων, στο Λιμάνι της Σύρου, στην πλατεία Μιαούλη και σε γραφικούς δρόμους στο κέντρο της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιήθηκαν κλασσικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ενώ συμμετείχαν επίσης γη Φιλαρμονική του δήμου και ερασιτεχνικοί θεατρικοί θίασοι του νησιού, οι οποίοι φόρεσαν αντιπροσωπευτικές ενδυμασίες της εποχής και συνέβαλαν στην καλύτερη δυνατή αναπαράσταση της δεκαετίας του 1970.

Ο τίτλος της ταινίας είναι «A tale of two isles» και θα προβληθεί στις 20 Μαρτίου.

Μια γεύση του ντοκιμαντέρ μπορείτε να πάρετε στο: