Καμουφλαρισμένα οχήματα προ-παραγωγής της BMW Σειράς 1 τρίτης γενιάς δοκιμάζονται εξονυχιστικά στην πίστα δοκιμών της BMW στο Miramas (Νότια Γαλλία).

Οι πολλαπλές δυνατότητες ελέγχου οδικής συμπεριφοράς συντελούν στη βελτίωση της ευελιξίας και της δυναμικής συμπεριφοράς της νέας Σειράς 1. Προηγήθηκαν πέντε χρόνια εντατικής εξέλιξης και μετάβασης στη σύγχρονη αρχιτεκτονική εμπρόσθιας κίνησης της μάρκας.

Η νέα Σειρά 1 –κατά τον κατασκευαστή- θα καθιερώσει νέα πρότυπα δυναμικής συμπεριφοράς στην πολυτελή compact κατηγορία, προσφέροντας παράλληλα αισθητά περισσότερο χώρο στο εσωτερικό. Με προηγμένο σετάρισμα ανάρτησης, καινοτόμες τεχνολογίες και ενσωμάτωση όλων των εξαρτημάτων και συστημάτων ελέγχου, η Σειρά 1 πετυχαίνει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, τόσο με το νέο FWD σύστημα κίνησης όσο και με το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης xDrive.

Στην νέα Σειρά 1, η BMW έχει αξιοποιήσει όλη την εμπειρία που απέκτησε τα τελευταία χρόνια από τα προσθιοκίνητα μοντέλα του Group. Ένα κρίσιμο στοιχείο για την υψηλή ευελιξία του αυτοκινήτου είναι η τεχνολογία ARB (Συνεχής Έλεγχος Ολίσθησης Τροχών) γνωστή από το i3s, που τώρα κάνει ντεμπούτο σε ένα όχημα με κινητήρα καύσης. Αυτή η μεταφορά τεχνολογίας από την BMW i στη βασική μάρκα βελτιώνει αποφασιστικά την πρόσφυση, με αποτέλεσμα έναν πολύ πιο ευαίσθητο και ταχύτερο έλεγχο.

Η τεχνολογία ARB, που είναι στάνταρ στην Σειρά 1, διαθέτει σύστημα ελέγχου ολίσθησης τοποθετημένο απευθείας στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα αντί της μονάδας ελέγχου της λειτουργίας DSC (Dynamic Stability Control). Λόγω της άμεσης μεταφοράς σημάτων οι πληροφορίες μεταδίδονται με τριπλάσια ταχύτητα, ενώ ο οδηγός αισθάνεται την επέμβαση 10 φορές ταχύτερα. Σε συνεργασία με το DSC, μειώνεται σημαντικά η υποστροφή κατά την επιτάχυνση που εμφανίζουν τα προσθιοκίνητα οχήματα, αλλά χωρίς να απαιτούνται διορθώσεις για διατήρηση της πλευρικής ευστάθειας.

Η τεχνολογία Performance Control (κατανομή ροπής) διατίθεται στάνταρ και αυξάνει επιπρόσθετα την ευελιξία του νέου μοντέλου, μέσω δυναμικής παρέμβασης.

Επιπλέον, η στρεπτική ακαμψία της δομής του αμαξώματος αυξάνεται με τη στοχευμένη χρήση πρόσθετων δοκών όπως η πίσω «τύπου μπούμερανγκ».

Ένας νέος 4κύλινδρος κινητήρας ξεχωρίζει στο portfolio κινητήριων συνόλων της νέας Σειράς 1. Το M135i xDrive (κατανάλωση μικτού κύκλου: 7,1-6,8 λτ/100 χλμ, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 162-155 γρ/χλμ) διαθέτει τον ισχυρότερο 4κύλινδρο κινητήρα του Group με χωρητικότητα 2.000 κ. εκ. και τεχνολογία TwinPower Turbo. Αποδίδει 306 ίππους, με δυναμικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς μέσω τεχνικών λύσεων όπως ενισχυμένος στρόφαλος, νέα έμβολα και μπιέλες, μεγαλύτερος υπερσυμπιεστής καυσαερίων και βελτιστοποιημένα μπεκ καυσίμου.

Τέλος, η νέα Σειρά 1 έχει κάνει ένα άλμα προόδου στους χώρους του εσωτερικού. Χάρη στη νέα αρχιτεκτονική εμπρόσθιας κίνησης με εγκάρσια τοποθετημένους κινητήρες και χαμηλό κεντρικό τούνελ προσφέρει αισθητά μεγαλύτερη ευρυχωρία σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, κυρίως στα πίσω καθίσματα. Για παράδειγμα, ο χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών έχει αυξηθεί κατά 33 mm και ο χώρος για το κεφάλι πίσω κατά 19 mm. Η πρόσβαση στο πίσω τμήμα της καμπίνας είναι τώρα ευκολότερη και η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών έχει αυξηθεί κατά 20 λτ στα 380 λτ.

Νίκος Τσάδαρης