Σκέψου να οδηγείς το αυτοκίνητό σου, να είσαι κολλημένος σε κάποιο δρόμο της πόλης και να ψήνεσαι από τη ζέστη. Σήμερα έχεις την επιλογή να πατήσεις ένα κουμπί και να ενεργοποιήσεις το σύστημα κλιματισμού. Χαλαρώνεις όσο μπορείς, ακούς τη μουσική σου και δροσίζεσαι.

Μποτιλιαρισμένος μεν, αλλά σε συνθήκες υποφερτές δε.

Και όλα αυτά χάρη σε αυτήν την σημαντική ανακάλυψη που ακούει στο όνομα κλιματισμός.

Ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που προσέφερε air condition στα προϊόντα της ήταν η Αμερικανική Packard, πίσω στο 1939. Η αυτοκινητοβιομηχανία από το Ντιτρόιτ συνεργαζόταν με την εταιρεία Bishop and Babcock Co με έδρα το Κλίβελαντ, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή και την ενσωμάτωση του συστήματος στα αυτοκίνητα της Packard.

Το σύστημα ονομαζόταν «Weather Conditioner» και εκτός από κρύο αέρα έβγαζε και ζεστό για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Βέβαια εκείνη την εποχή αυτή η καινοτομία κόστιζε μια περιουσία και ήταν απρόσιτο για τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου. Για να ακριβολογούμε το σύστημα στοίχιζε 274 δολάρια, που σε σημερινά χρήματα αντιστοιχούν σε σχεδόν 4.700 δολάρια.

Η Packard παρείχε εγγύηση και πλήρη υποστήριξη για το σύστημα ενώ είχε και τον τρόπο να το προωθήσει. «Ξεχάστε τη ζέστη του καλοκαιριού με το μοναδικό παγκοσμίως αυτοκίνητο που διαθέτει air-condition», ανέφερε η εταιρεία στη διαφήμιση του Packard 120 το 1939.

Ως κάτι νέο και πρωτοποριακό, το σύστημα κλιματισμού είχε πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα ο κύριος εξαεριστήρας και το σύστημα ανεμιστήρων καταλάμβαναν σχεδόν το μισό πορτμπαγκάζ, το σύστημα δεν διέθετε θερμοστάτη ή μηχανισμό απενεργοποίησης, ενώ το σύστημα παρουσίαζε συχνά θέματα αξιοπιστίας.

Στο πέρασμα των χρόνων βέβαια τα συστήματα κλιματισμού των οχημάτων εξελίχθηκαν και πλέον έχουμε φτάσει σε πολύ προηγμένες λύσεις…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.