Στη δημοπρασία Greenwich Concours d’ Elegance που έγινε πρόσφατα στο Κονέκτικατ, ένα από τα οχήματα που βγήκαν στο «σφυρί» ήταν και μια DeTomaso Pantera GT5-S του 1987. Το σπορ ιταλικό όχημα που κατασκευάστηκε σε μόλις 136 αντίτυπα, πωλήθηκε αντί του ποσού των 229.000 δολαρίων (191.145 ευρώ). Ποσό λογικό θα σκεφτεί κανείς από τη στιγμή που μιλάμε για ένα συλλεκτικό όχημα.

Μόνο που στην παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνονται κινητήρας και σύστημα μετάδοσης, όπερ σημαίνει πως το όχημα δεν είναι λειτουργικό!

Υπό αυτές τις συνθήκες το ποσό κρίνεται υπερβολικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα παρόμοιο μοντέλο, πλήρως λειτουργικό, πωλήθηκε πρόσφατα σε άλλη δημοπρασία προς 156.000 ευρώ.

pantera

Ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη λευκή Pantera GT5-S χωρίς μοτέρ και κιβώτιο παρουσίασε ζήτηση και «έπιασε» τόσο υψηλή τιμή στη δημοπρασία είναι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της, ο θρυλικός Κάρολ Σέλμπι!

Ο παλιός οδηγός αγώνων, ιδρυτής της Cobraκαι εμπνευστής των αγωνιστικών εκδόσεων των Ford Mustang είχε στη συλλογή του το συγκεκριμένο ιταλικό supercar, το οποίο και χρησιμοποιούσε ως πρωτότυπο εξέλιξης για το πρώτο Dodge Viper.

pantera2

Γι’ αυτό το λόγο είχε προσαρμόσει πάνω του διάφορους κινητήρες και είχε δοκιμάσει αρκετά set-up στις αναρτήσεις. Κατά τον Σέλμπι ο ιδανικός κινητήρας για το Viper ήταν ο υπερτροφοδοτούμενος V8 της Ford που είχε η Pantera GT5-S, αλλά τελικά η Dodge αποφάσισε να επιλέξει έναν νέο V10 θεωρώντας πως θα δώσει πιο εξωτική εμφάνιση στο Viper.

Ο οίκος Bonhams στην περιγραφή του οχήματος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος για ανάσταση», προσθέτοντας πως «ο επόμενος ιδιοκτήτης μπορεί να πειραματιστεί με κινητήρα της αρεσκείας του και να φτιάξει το αυτοκίνητο σύμφωνα με τα δικά του γούστα».

pantera3

Η DeTomaso Pantera GT5-S συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας που επιβεβαιώνει πως βρισκόταν στην ιδιοκτησία του θρυλικού Κάρολ Σέλμπι, κάτι που από μόνο του είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την υψηλή τιμή πώλησης, έστω κι αν στην τιμή δεν περιλαμβάνονται κινητήρας και μετάδοση…