Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει 4 μέτρα για την οδήγηση, που αν εφαρμοστούν θα φέρουν ριζικές αλλαγές, τόσο στον τρόπο απόκτησης διπλώματος, όσο και στις υποχρεώσεις των οδηγών, ώστε να επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Ειδικότερα, προτάθηκε στο ευρωκοινοβούλιο σχέδιο για την οδήγηση, το οποίο εγκρίθηκε με 339 ψήφους υπέρ, 240 κατά και 37 αποχές, ενώ θα εξεταστεί εκ νέου μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ, προτάθηκαν τα εξής μέτρα:

Ασφαλέστεροι δρόμοι

Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι οδηγοί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για πραγματικές καταστάσεις οδήγησης και να γνωρίζουν τους κινδύνους, ιδίως για τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου, όπως οι πεζοί, τα παιδιά, οι ποδηλάτες και οι χρήστες ηλεκτρονικών σκούτερ.

Ως εκ τούτου, η οδήγηση σε χιόνι και ολισθηρές συνθήκες, η ασφαλής χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση, τα τυφλά σημεία, τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και η διασφάλιση ότι είναι ασφαλές να ανοίγουν οι πόρτες του οχήματος θα πρέπει επίσης να αποτελούν μέρος των εξετάσεων των οδηγών για την απόκτηση άδειας οδήγησης, προσθέτουν.

Άδειες οδήγησης και υγειονομικοί έλεγχοι

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι οι άδειες οδήγησης θα πρέπει να ισχύουν για τουλάχιστον 15 χρόνια για τις μοτοσικλέτες και τα αυτοκίνητα και για πέντε χρόνια για τα φορτηγά και τα λεωφορεία. Δεν υποστηρίζουν τη μείωση της ισχύος των αδειών οδήγησης για τους ηλικιωμένους -όπως προτείνει η Επιτροπή-, ώστε να αποφευχθούν οι διακρίσεις και να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία και στη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Γυναίκα οδηγάει

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με το να αξιολογούν οι οδηγοί την ικανότητά τους για οδήγηση κατά την έκδοση και ανανέωση της άδειας οδήγησης, αφήνοντας τις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν αν η αυτοαξιολόγηση θα πρέπει να αντικατασταθεί από ιατρική εξέταση με ένα ελάχιστο σύνολο ελέγχων για την όραση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις των οδηγών μεταξύ άλλων. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν οι κυβερνήσεις της ΕΕ να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα ψυχικά και σωματικά σήματα που μπορεί να θέσουν ένα άτομο σε κίνδυνο κατά την οδήγηση.

Αρχάριοι και έμπειροι

Οι άπειροι οδηγοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμαστική περίοδο οδήγησης τουλάχιστον δύο ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπόκεινται σε ορισμένους περιορισμούς, όπως αυστηρότερα όρια αλκοόλ κατά την οδήγηση και αυστηρότερες ποινές για μη ασφαλή οδήγηση, λένε οι ευρωβουλευτές.

Εξετάσεις οδήγησης

Για να μετριαστεί η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης να επιτραπεί σε 18χρονους να αποκτήσουν άδεια οδήγησης φορτηγού ή λεωφορείου με έως 16 επιβάτες, εφόσον διαθέτουν πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας. Επιπλέον, οι 17χρονοι θα πρέπει επίσης να μπορούν να λάβουν άδεια οδήγησης για αυτοκίνητα ή φορτηγά, εφόσον συνοδεύονται από έμπειρο οδηγό, αναφέρει το σχέδιο.

Ψηφιακή άδεια οδήγησης

Για την υποστήριξη της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης ψηφιακής άδειας οδήγησης, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε κινητό τηλέφωνο και θα είναι πλήρως ισοδύναμη με τη φυσική άδεια οδήγησης.