Περίπου 12 εκατομμύρια μαθητές επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία της Γαλλίας με την πρόσφατη απαγόρευση της μουσουλμανικής αμπάγια (το μακρύ και φαρδύ φόρεμα που φοριέται πάνω από ρούχα) να κυριαρχεί. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έστειλε μήνυμα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης για να υπογραμμίσει «την ευαίσθητη φύση αυτής της επιστροφής στο σχολείο» σχετικά με τις επιθέσεις κατά της εκκοσμίκευσης στα σχολεία.

«Υπάρχουν 513 κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουμε εντοπίσει ως δυνητικά προβληματικές ως προς αυτό το ζήτημα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ. Η γενική γραμματέας του συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, από την πλευρά της θεώρησε «πολύ επικίνδυνη την επιστροφή στο σχολείο στον απόηχο της απαγόρευσης» η οποία όπως ισχυρίζεται: «Κρύβει τα πραγματικά ερωτήματα» και «στιγματίζει ένα τμήμα του πληθυσμού», εκτίμησε η ίδια στο δημόσιο κανάλι France 2.

Όπως προβλέπει ο νόμος του 2004 που απαγορεύει τη χρήση εμφανών θρησκευτικών συμβόλων, οι απείθαρχοι μαθητές θα γίνονται δεκτοί από το ίδρυμα αλλά όχι στην τάξη και θα ξεκινήσει μια φάση διαλόγου μεταξύ της οικογένειας και του εθνικού συστήματος εκπαίδευσης. Ενώ οι διευθυντές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων χαιρέτισαν την απαγόρευση, πολλοί εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι το ζήτημα της αμπάγια «δεν πρέπει να κρύβει τα πραγματικά προβλήματα επί του πεδίου». Πράγματι, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς γίνεται ξανά υπό ένταση λόγω της κρίσης στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών -φαινόμενο όχι νέο αλλά το οποίο έχει ενταθεί από πέρυσι– με φέτος περισσότερες από 3.100 κενές θέσεις στους διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών σε εθνικό επίπεδο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η υπόσχεση για «έναν δάσκαλο σε κάθε τάξη» στην αρχή της σχολικής χρονιάς θα «τηρηθεί», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του συνδικάτου δασκάλων SE-Unsa, που διεξήχθη σε δείγμα 2.000 ατόμων, 68% των εκπαιδευτικών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα υπάρξει έλλειψη προσωπικού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.