Τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν εξαιτίας συμπλοκών με θρησκευτικό υπόβαθρο τις τελευταίες ημέρες στην πολιτεία Χαριάνα της Βόρειας Ινδίας, όπου οι αρχές έχουν πλέον επιβάλλει lockdown.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα (31/7) στην πόλη Νουχ, όταν ομάδες ινδουιστών, οπαδοί του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, πραγματοποίησαν λιτανεία σε περιοχή μουσουλμανικής πλειοψηφίας.

Χωρίς να είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς ξεκίνησαν οι συμπλοκές, η λιτανεία κάποια στιγμή σταμάτησε όταν ξεκίνησε πετροπόλεμος μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων, κάηκαν οχήματα και καταστήματα, ακόμη και ένα τζαμί. Ένας από τους νεκρούς ήταν κληρικός. Η βία εξαπλώθηκε και στη γειτονική πόλη Γκουργκαόν, σε απόσταση 30 χλμ. από το Νέο Δελχί.

Υπήρξε άμεση παρέμβαση ισχυρή παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας, που προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις, επέβαλε στην περιοχή απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, διέκοψε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και απαγορεύτηκαν συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων.

Η Ινδία υποφέρει διαχρονικά από τις θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων, που έχουν αφήσει στο πέρασμά τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τα τελευταία χρόνια ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο εθνικιστής ινδουιστής Ναρέντα Μόντι έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα επιθέσεων κατά της μουσουλμανικής μειονότητας, που αντιπροσωπεύει το 14% του πληθυσμού της πολυπληθέστερης πλέον χώρας του πλανήτη.