«Αρρωστημένο» χαρακτηρίζει η μητέρα του δολοφονημένου Τζέιμς Μπάλτζερ, ένα βίντεο που «ανέβηκε» στο TikTok και το οποίο δημιουργήθηκε με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να απεικονίζει τον δίχρονο αδικοχαμένο γιο της να περιγράφει… τη δολοφονία του.
Η Ντένιζ Φέργκιους, εξέφρασε την οργή της για αυτό το δημιούργημα και τους εμπνευστές του, χαρακτηρίζοντας το βίντεο «αηδιαστικό», τονίζοντας ότι φέρνει το νεκρό της παιδί «ξανά στη ζωή» μονάχα για τα likes και τα views.

Το βίντεο δεν είναι το μοναδικό του είδους του στον χώρο των social media. Σύμφωνα με τη Daily Mail αρκετές είναι οι περιπτώσεις δημιουργών που έχουν εμφανίσει αγνοούμενα ή και δολοφονημένα παιδιά να μιλούν για την υπόθεσή τους, στο πλαίσιο ενός trend στο οποίο έχει δοθεί ο εύγλωττος τίτλος «trauma porn».

Ο μικρός Τζέιμς Μπάλτζερ, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1993 από δύο δεκάχρονα αγόρια, τους Ρόμπερτ Τόμσον και Τζον Βέναμπλς. «Είναι διαφορετικό να αφηγείται κάποιος την ιστορία του, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Εξάλλου, όλοι ξέρουν τι συνέβη στον Τζέιμς. Όμως το να εμφανίζεις ένα νεκρό παιδί με το πρόσωπό του να μιλά για αυτό που του συνέβη, είναι απολύτως αηδιαστικό. Φέρνεις ξανά στη ζωή αυτό το παιδί. Είναι λάθος τόνισε η μητέρα του Τζέιμς Μπάλτζερ στη Mirror.

«Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προσβάλλουμε κανέναν. Ο λόγος που φτιάχνουμε αυτά τα βίντεο είναι για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια περιστατικά δεν θα συμβούν ξανά ποτέ σε κανέναν» ανέφερε ο παραγωγός του συγκεκριμένου βίντεο, απαντώντας στη μητέρα του αδικοχαμένου παιδιού.