Εν μέσω μεγάλων απεργιών στο Χόλιγουντ από σεναριογράφους και ηθοποιούς, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, φοβούνται μη χάσουν τις δουλειές τους, λόγω της ανεξέλεγκτης διάδοσης της τεχνητής νοημοσύνης, το Netflix προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των απεργών, εξαιτίας μιας ανάρτησης για θέση εργασίας.

Οι ηθοποιοί και συγγραφείς του Χόλιγουντ νευρίασαν με την πλατφόρμα streaming, μετά την ανάρτηση αγγελίας, όπου ζητούσε έναν ειδικό τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η νέα θέση θα ενταχθεί στην ομάδα Machine Learning Platform, η οποία κινεί τον αλγόριθμο του Netflix που βοηθά τους θεατές να επιλέγουν νέα προγράμματα για να παρακολουθήσουν.

Ο μισθός φτάνει έως και τα 815.000 ευρώ ετησίως, τροφοδοτώντας περαιτέρω οργή.

Τα συνδικάτα του Χόλιγουντ απεργούν για τις ανησυχίες σχετικά με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη βιομηχανία του θεάματος και τις αμοιβές. Η λίστα με τις θέσεις εργασίας, την οποία ανέφερε για πρώτη φορά το The Intercept την Τρίτη, είναι μία από τις πολλές που αναφέρονται στη σελίδα εργασίας του Netflix, η οποία ζητά υποψηφίους με εμπειρία στο machine learning και την τεχνητή νοημοσύνη.

Μια άλλη ανοιχτή αγγελία για έναν διευθυντή προϊόντων στην ομάδα Machine Learning Platform αναφέρει ότι ο μελλοντικός υπάλληλος θα «συλλέγει τις απόψεις των χρηστών για να κατανοεί τις ανάγκες τους», με σκοπό να βοηθάει στις επενδυτικές αποφάσεις. Η περιγραφή φαίνεται να υποδηλώνει ότι ο ρόλος θα περιλαμβάνει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση των αναγκών χρηματοδότησης σε διάφορα προγράμματα.

Αυτό αποτελεί βασική ανησυχία του σωματείου που εκπροσωπεί τους ηθοποιούς (SAG), το οποίο έχει μιλήσει για τους φόβους του ότι οι αλγόριθμοι έχουν υπερβολική δύναμη.

Η αντίδραση των απεργών

Η Fran Drescher της SAG δήλωσε ότι η μεμονωμένη επιτυχία κάθε κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού προγράμματος είναι πλέον πολύ λιγότερο σημαντική από ό,τι όταν κυριαρχούσε η δημόσια τηλεόραση. «Οι αλγόριθμοι υπαγορεύουν πόσα επεισόδια και πόσες σεζόν πρέπει να έχει μια σειρά», υποστήριξε.

Η συντεχνία των σεναριογράφων, WGA, έχει προτείνει ένα σύστημα που θα ρυθμίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη συγγραφική διαδικασία και θα αποτρέπει τη χρήση της ως πηγαίο υλικό.

Η είδηση της αγγελίας εργασίας για την τεχνητή νοημοσύνη καταδικάστηκε από ορισμένους ηθοποιούς που απεργούν, οι οποίοι πρέπει να κερδίζουν 23.000 ευρώ προτού να μπορούν να λαμβάνουν παροχές ασφάλισης υγείας.

«Έτσι, τα 815 χιλ. ευρώ/έτος ανά εργαζόμενο στον στρατό της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε να δώσει δικαίωμα σε πολλούς ηθοποιούς και τις οικογένειές τους για ασφάλιση υγείας», δήλωσε ο ηθοποιός Rob Delaney, σύμφωνα με το bbc.com.