Η Αίγυπτος επιχειρεί να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, φιλοξενώντας σήμερα μια περιφερειακή σύνοδο, την τελευταία σε μια σειρά διεθνών προσπαθειών για να αποτραπεί το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου και η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι μάχες ανάμεσα στον σουδανικό στρατό και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ τον Απρίλιο και εξαπλώθηκαν στα δυτικά προς τις εύθραυστες περιοχές του Νταρφούρ και του Κορντοφάν.

Περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που προειδοποιούν για μια επιδεινούμενη επισιτιστική κρίση.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν διαπραγματευτεί μια σειρά από εκεχειρίες αλλά μετά τις παραβιάσεις ανέστειλαν τις συνομιλίες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Αιθιοπία φιλοξένησε μια περιφερειακή σύνοδο της Ανατολικής Αφρικής, αλλά ο στρατός την μποϊκοτάρισε υποστηρίζοντας ότι ο βασικός χορηγός, η Κένυα, μεροληπτεί.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τον σουδανικό στρατό, προσκάλεσε τις γειτονικές χώρες του Σουδάν στη σημερινή σύνοδο. Οι στόχοι της συνόδου είναι να απομακρυνθούν οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών και η επιρροή τους στις εχθροπραξίες, είπαν δύο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφάλειας, και τελικώς να ξεκινήσει μια διαδικασία για την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνευσης για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Το σχέδιο αυτό στοχεύει να επιτύχει μια τρίμηνη εκεχειρία και να ανοίξει τον δρόμο για την αποστολή βοήθειας εν μέσω μιας σειράς συναντήσεων με στρατιωτικούς ηγέτες και αρχηγούς φυλών, είπαν οι πηγές. Προηγούμενες μονοήμερες ή πολυήμερες εκεχειρίες παραβιάστηκαν σύντομα και σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Φόλκερ Πέρθες υπήρξαν μια ευκαιρία για να ανασυνταχθούν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Ανάμεσα στους Αφρικανούς ηγέτες που θα παραστούν στη σύνοδο είναι ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπί Άχμεντ, η χώρα του οποίου έχει συγκρουστεί με την Αίγυπτο με αφορμή την κατασκευή ενός γιγαντιαίου φράγματος στον Γαλάζιο Νείλο.