Μια φωτογραφία που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα η τρανς γυναίκα Mika Minio-Paluello, έχει προκαλέσει θυέλλα αντιδράσεων στην Βρετανία. Η τρανς η οποία γεννήθηκε άνδρας αλλά τώρα προσδιορίζεται ως γυναίκα, φαίνεται να θηλάζει για τελευταία φορά το μωρό της σε ένα λεωφορείο – καθώς πηγαίνει στο νοσοκομείο για την πρώτη της χημειοθεραπεία -, με το συνοδευτικό μήνυμα «Οι τρανς γυναίκες μπορούν να θηλάσουν».

Η ακτιβίστρια Μάγια Φόρστατερ, απάντησε στην ανάρτηση σήμερα γράφοντας: «Ο άντρας δεν είναι γυναίκα. Ένας άντρας δεν είναι μητέρα. Ένας άντρας που έχει ένα μωρό και πιπιλίζει τη θηλή του δεν θηλάζει». Την ίδια ώρα η συγγραφέας Helen Joyce έγραψε: «Δεν μοιράζομαι μια φωτογραφία του άντρα σε ένα λεωφορείο που θηλάζει ένα μωρό, επειδή είναι μια φωτογραφία ενός μωρού που χρησιμοποιείται ως στήριγμα ταυτότητας ενός άνδρα».

Οι τρανς γυναίκες μπορούν να κάνουν τον εαυτό τους να παράγει γάλα παίρνοντας ένα συνδυασμό φαρμάκων που «ξεγελά» το σώμα. Το 2018, μια 30χρονη τρανς γυναίκα έγινε η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη που θήλασε το μωρό της και μπόρεσε να παράγει 227 γραμμάρια γάλα την ημέρα. Αρχικά αναπτύχθηκε για βιολογικές γυναίκες που υιοθέτησαν ή έκαναν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας και ήθελαν να θηλάσουν.

Η μέθοδος περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων που ενισχύουν τις ορμόνες. Ωστόσο, το «κοκτέιλ» φαρμάκων δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Το φάρμακο μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα σε μικρές ποσότητες και μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει στα μωρά ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σχετικά με τις τρανς γυναίκες που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο Newman-Goldfarb για να έχουν μητρικό γάλα. Έχουν προειδοποιήσει ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση της θεραπείας, τόσο για τον ενήλικα όσο και για το μωρό, είναι άγνωστες. Καθώς μοιράστηκε την εικόνα, η Minio-Paluello έγραψε: «θήλασα το παιδί μου μόνο για μερικές εβδομάδες. Έπειτα έπρεπε να σταματήσω γιατί είχα υποτροπή καρκίνου και δεν ήθελα να δηλητηριάσω το παιδί μου» ανέφερε. «Εδώ είμαι στο λεωφορείο για το νοσοκομείο για τον 1ο γύρο χημειοθεραπείας και ταΐζω το παιδί μου για τελευταία φορά» πρόσθεσε.

Αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με τους επικριτές να απαντούν στη φωτογραφία λέγοντας ότι δεν ήταν δυνατό για κάποιον με ανδρικά γεννητικά όργανα να θηλάσει, μεταδίδει η Daily Mail.

Η ανάρτηση οδήγησε σε κριτική ακόμα και από φεμινίστριες, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτή των Εργατικών, Rosie Duffield, η οποία έγραψε: «Αγαπητή @itvnews, είμαι βέβαιη ότι πρόκειται για έναν υπέροχο, έξυπνο και αξιοπρεπή άνθρωπο. Αυτό ήταν ένα σημαντικό κομμάτι. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια “μητέρα” που αγωνίζεται» σημείωσε. Η Duffield έκανε επίσης retweet μια ανάρτηση μιας φεμινίστριας ακτιβίστριας που επέκρινε την «εικόνα του θηλασμού» που μοιράστηκε η Minio-Paluello και την κατηγόρησε για «παραποίηση της μητέρας».

Η Minio-Paluello αργότερα έγραψε στο Twitter: «Χρειάζεται να πούμε: Οι θετές μητέρες είναι μητέρες. Οι λεσβίες μητέρες είναι μητέρες, είτε γέννησαν το παιδί είτε όχι. Οι τρανς γυναίκες μπορούν να είναι μητέρες. Δεν είναι στο χέρι ενός βουλευτή ή οποιουδήποτε άλλου να μπει σε μια οικογένεια και να επιβάλει αυτό που ένα παιδί αποκαλεί γονιό του» συμπλήρωσε.