Οι αρχές της Κούβας θα απελευθερώσουν τις προσεχείς ημέρες άλλους δύο πολιτικούς κρατούμενους που δέχθηκαν να μεταβούν στην Ισπανία, αυξάνοντας το σύνολο όσων έχουν αποφυλακιστεί στους 56, ανακοίνωσε η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αυτή την εβδομάδα.

Οι δύο άνδρες δεν ανήκουν στην ομάδα των 52 που ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο είχε υποσχεθεί να απελευθερώσει τον Ιούλιο, όταν είχε ανακοινωθεί σχετική συμφωνία, οι 11 εκ των οποίων παραμένουν κρατούμενοι.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία ανέφερε ότι ο Μιγκέλ Άνχελ Βιδάλ Γκανταράμα και ο Έκτορ Λαρόκε Ρέγο θα απελευθερωθούν σύντομα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Και οι δύο είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης για κακουργήματα, ορισμένα βίαια, που σχετίζονται με απόπειρές τους να εγκαταλείψουν το νησί, και τους είχαν επιδικαστεί ποινές έως και 22 ετών, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κούβας.

Ο καρδινάλιος Χάιμε Ορτέγα είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά το ποιοι πληρούν τα κριτήρια.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τους κρατούμενους μισθοφόρους που δούλευαν για λογαριασμό των ΗΠΑ και τους ζητά να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Μέχρι στιγμής οι 40 από τους 52 που είχαν συλληφθεί το 1993 έχουν απελευθερωθεί και μεταβεί στην Ισπανία-που συμφώνησε να τους δεχθεί μαζί με τις οικογένειές τους-ενώ ένας απελευθερώθηκε και του επιτράπηκε να μείνει στην Κούβα. Οι υπόλοιποι 11 θέλουν επίσης να μείνουν στη νήσο της Καραϊβικής και ο Ορτέγα έχει δηλώσει πως του έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα απελευθερωθούν.

Τον Ιούλιο αναμενόταν ότι θα απελευθερώνονταν ως τις αρχές Νοεμβρίου. Η αρχική ανακοίνωση ανέφερε πως η διαδικασία θα διαρκούσε τρεις ως τέσσερις μήνες.