Συνολικά σε 2,19 δισεκατομμύρια ευρώ «ρίχνει» στη μάχη κατά της ξηρασία η ισπανική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει να μετριαστεί ο αντίκτυπος της παρατεταμένης και επιδεινούμενης ξηρασίας στη χώρα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος Τερέσα Ριμπέρα.

Μόνο το υπουργείο της θα δαπανήσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσει νέες υποδομές, όπως μονάδες αφαλάτωσης, να διπλασιάσει την επαναχρησιμοποίηση αστικών υδάτων και να μειώσει τέλη και δασμούς για τους πληττόμενους αγρότες.

Το υπουργείο Γεωργίας θα παράσχει 784 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει τη γεωργική παραγωγή στη χώρα που είναι εξαγωγέας-κλειδί στην Ευρώπη φρούτων και λαχανικών και να μετριάσει τα βάρη των αγροτών από την ξηρασία και τα αυξανόμενα κόστη.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει απαγόρευση εργασίας σε εξωτερικούς χώρους στη διάρκεια ακραίων συνθηκών ζέστης, καθώς η χώρα προσπαθεί να προσαρμοστεί στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ισπανία υποφέρει από μεγάλης διάρκειας ξηρασία, με την πιο άνυδρη αρχή του χρόνου αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, να καταγράφεται τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.