Αυξήθηκε κατά 37%, στα 3 εκατομμύρια, ο αριθμός των πακέτων τροφίμων που διένειμε μέσα σε ένα χρόνο, το μεγαλύτερο δίκτυο τραπεζών φαγητού στη Βρετανία. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ η κρίση κόστους ζωής δεν φαίνεται να αμβλύνεται.

Το Trussel Trust, που στηρίζει 1.300 τράπεζες τροφίμων σε όλη τη Βρετανία, επεσήμανε σήμερα (26/4) ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο πακέτα δόθηκαν σε παιδιά.

Ένα δέμα ανά οκτώ δευτερόλεπτα διανεμήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε όλη την χώρα. Τα στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Συγκλονίζουν καθώς επιβεβαιώνουν ότι 760.000 πολίτες στην Αγγλία, για πρώτη φορά μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, αναζητούν βοήθεια για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη διάρκεια του έτους που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 760.000 άνθρωποι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τις τράπεζες τροφίμων της, αύξηση κατά 38% σε ετήσια βάση. Σε αυτούς περιλαμβανόταν αριθμός ρεκόρ εργαζόμενων, οι μισθοί των οποίων δεν αρκούσαν για να αντεπεξέλθουν στο κόστος ζωής.

Υπερδιπλασιασμός της ζήτησης

Η ζήτηση έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ παράλληλα έχουν καταγράφει αντίστοιχα περιστατικά πολιτών που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα. Η Έμα Ρίβι, διευθύνουσα σύμβουλος στο Trussell Trust, δήλωσε:

«Είχαμε απότομα πέντε χρόνια αυξανόμενης ανάγκης και αυτό αντικατοπτρίζει τις υποκείμενες αδυναμίες στα συστήματά μας και, ειδικότερα, την ανεπάρκεια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε από εμάς. Ο σύντροφός σου αρρωσταίνει, θα πρέπει να σταματήσεις να εργάζεσαι ή θα χάσεις τη δουλειά σου και αυτή η σανίδα σωτηρίας στην οποία υποτίθεται ότι μπορείς να στραφείς δεν είναι αρκετή για να αντέχεις ούτε τα απαραίτητα, πόσο μάλλον κάποια πραγματική ποιότητα ζωής».

Το Trussell Trust έχει υπολογίσει ότι ένα άτομο χρειάζεται 120 λίρες την εβδομάδα για να πληρώσει τα απαραίτητα, αλλά οι διεκδικητές καθολικής πίστωσης λαμβάνουν μόνο 85 λίρες την εβδομάδα με την τυπική τιμή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειμμα 35 λιρών. Οι Βρετανοί είναι αντιμέτωποι με υψηλό πληθωρισμό εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 10,1% τον Μάρτιο. Όμως οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ήταν κατά 19,1% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 1977.

Ο πληθωρισμός τροφίμων τον Απρίλιο έφτασε το 17,3%, βάσει στοιχείων της βιομηχανίας. Το εθνικό σύστημα υγείας προειδοποίησε πέρυσι ότι «υπάρχει κίνδυνος καταστροφικών και μακροχρόνιων επιπτώσεων στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων» ως αποτέλεσμα της κρίσης του κόστους ζωής.

Η φτώχεια συνδέεται με τον υποσιτισμό, την παχυσαρκία, τις διατροφικές διαταραχές και την κατάθλιψη. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τη ζήτηση για υπηρεσίες NHS για τη θεραπεία των οξειών και χρόνιων παθήσεων που προκαλούνται από την πείνα και την ανθυγιεινή διατροφή. Οι δαπάνες του NHS για την παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθούν στα 9,7 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως έως το 2050 και ο υποσιτισμός εκτιμάται ότι θα κοστίζει στο NHS 19,6 δισεκατομμύρια £ ετησίως.