Από τη μία πλευρά του κόσμου ως την άλλη, έμπειροι φωτορεπόρτερ καλύπτουν τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχολούν την κοινή γνώμη, πολλές φορές ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Σεισμοί, πόλεμοι αλλά και όμορφες εικόνες καταγράφονται από τον φωτογραφικό τους φακό και κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι ερμηνείες διαφέρουν αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα εκπληκτικό.

Δε χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Εικόνες αποκάλυψης στην Αντιόχεια

Δύο εβδομάδες έχουν συμπληρωθεί μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, η κατάσταση παραμένει δραματική με τις εικόνες καταστροφής και τον ανθρώπινο πόνο να εξακολουθούν να κυριαρχούν. Χιλιάδες άνθρωποι που αν και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί μέσα από τα ερείπια, έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα, ακόμα και τα παιδιά τους αλλά και όλη τους την περιουσία.

Η Αντιόχεια, μια πολύ περίπου 200.000 κατοίκων, πλέον μοιάζει με πόλη φάντασμα. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει ενώ πολλά έχουν ζημιές που τα καθιστούν απαγορευτικά για στέγαση, με πάνω από το 90% της πόλης να μην είναι κατοικήσιμη.

Ιστορική επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο. «Η Ουκρανία αντέχει, η Δημοκρατία αντέχει, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος είναι στο πλευρό σας» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του, ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την χώρα, δίνοντάς της την διαβεβαίωση ότι θα έχει την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην ρωσική εισβολή.

«Μαύρη επέτειος» για την Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία

Την Παρασκευή (24/02) συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και πόλεις ισοπεδώθηκαν από τη χειρότερη σύρραξη στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν τα ξημερώματα στις 24 Φεβρουάριου οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Ουκρανία κυριάρχησε ο φόβος αν θα μπορέσει ο Ουκρανικός στρατός να αντιμετωπίσει τη διαβόητη ρωσική στρατιωτική μηχανή. Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου ενέτειναν τους φόβους. «Είναι υπόθεση εβδομάδων να καταλάβουμε το Κίεβο και την Ουκρανία». Μετά από ένα χρόνο, η Ουκρανία μπορεί να αισθάνεται νικήτρια στην πολεμική σύγκρουση αλλά είναι σίγουρο πως η Ρωσία δε θα σταματήσει και θα εξαπολύσει νέο κύμα επιθέσεων. Στη φωτογραφία, Ουκρανοί στρατιώτες κρατούν τριαντάφυλλα στην κηδεία του διοικητή τους.

Πυρά Πούτιν προς τη Δύση

Η καθιερωμένη ετήσια ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και τους εκπροσώπους της ρωσικής ελίτ σχολιάσθηκε ευρέως στα διεθνή ΜΜΕ. «Πραγματοποιώ αυτή την ομιλία σε μια εποχή που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη καμπή για τη χώρα μας, μια εποχή μη αναστρέψιμων αλλαγών σε όλο τον κόσμο, των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων που θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Για «παραλογισμό» κατηγοριών έκανε λόγο ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν σχολιάζοντας την ομιλία, στην οποία ο Πούτιν εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Δύσης και των ΗΠΑ. Είναι «εκτός πραγματικότητας», δήλωσε με τη σειρά του και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Το θρυλικό καρναβάλι της Βραζιλίας

Καρναβάλι της Βραζιλίας

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια αναμονής, καθώς η πανδημία του κορονοϊού δεν επέτρεψε την διεξαγωγή του, το πιο διάσημο καρναβάλι όλου του κόσμου, αυτό του Ρίο Ντε Τζανέιρο, επέστρεψε… Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεφαντώνουν μαζί με τις δώδεκα σχολές σάμπα που διεκδικούν τον πολυπόθητο τίτλο της καλύτερης εμφάνισης. Η ατμόσφαιρα εορταστική και ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολών μεγάλος…

Στέγνωσαν τα κανάλια της Βενετίας

Ο ισχυρός αντικυκλώνας που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες σε όλη σχεδόν την Ευρώπη έχει αλλάξει το πρόσωπο της Βενετίας. Εδώ και πολλές ημέρες η άμπωτη που είναι ασυνήθιστα έντονη στην πόλη έχει εξαφανίσει κυριολεκτικά το νερό από τα κανάλια της, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην κίνηση των βαπορέτων αλλά και στις γόνδολες, καθώς δεν μπορούσαν να περιηγηθούν στα μικρότερα κανάλια της Βενετίας. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, συμβαίνει κάθε χρόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Ωστόσο, εντύπωση έχει προκαλέσει η διάρκεια του. Το φαινόμενο τα κανάλια της Βενετίας να… αδειάζουν από νερό οφείλεται σε ένα συνδυασμό καιρικών συνθηκών, παλιρροϊκών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

«Ζεσταίνουν» τις μηχανές του οι πιλότοι της F1

F1

Τα μονοθέσια τους «ζεσταίνουν» οι οδηγοί από την πίστα του Σακχίρ στο Μπαχρέιν καθώς ξεκινά το φετινό πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ένα, στις 5 Μαρτίου. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula 1 του 2023 είναι προ των πυλών και θα υπάρξουν συνολικά 23 αγώνες. Η σεζόν ξεκινά πάλι από το Μπαχρέιν και τελειώνει ξανά στο Άμπου Ντάμπι. Έχει δύο triple-header ενώ σε έξι περιπτώσεις θα υπάρξει Grand Prix back to back. Αξίζει να σημειωθεί πως  τρεις αγώνες φέτος θα διεξαχθούν επί αμερικανικού εδάφους (Μαϊάμι, Όστιν, Λας Βέγκας).