Η Τουρκία θα διευρύνει τις έρευνες για εργολάβους οικοδομών που είναι ύποπτοι για παραβίαση των προδιαγραφών ασφαλείας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, καθώς η χώρα ενισχύει τα σχέδια για την στέγαση των πληγέντων από τον πρόσφατο φονικό σεισμό.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού σημείωσε ότι 564 ύποπτοι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, ενώ 160 έχουν συλληφθεί και πολλοί περισσότεροι εξακολουθούν να τελούν υπό έρευνα. «Οι πόλεις μας θα χτιστούν στα σωστά μέρη, τα παιδιά μας θα ζήσουν σε πιο γερές πόλεις. Ξέρουμε τι είδους δοκιμασία αντιμετωπίζουμε και θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτό», δήλωσε ο Σοϊλού στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε για την ανοικοδόμηση των κατοικιών εντός ενός έτους. Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι στην εξουσία για δύο δεκαετίες, αντιμετωπίζει εκλογές σε τέσσερις μήνες. Ακόμη και πριν από τον σεισμό, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι βρισκόταν υπό πίεση λόγω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, κάτι το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί από τη διατάραξη της αγροτικής παραγωγής από την καταστροφή. Ο Σοϊλού σημείωσε ότι περίπου 313.000 σκηνές έχουν στηθεί και ότι θα εγκατασταθούν 100.000 κοντέινερ στη ζώνη που επλήγη από τον σεισμό για τη φιλοξενία αστέγων. Ο απολογισμός των νεκρών από τις σεισμικές δονήσεις αυτόν τον μήνα στην Τουρκία αυξήθηκε σε 43.556, δήλωσε τη νύχτα ο Σοϊλού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, μετά τον πρώτο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 7.930 μετασεισμοί και περισσότερα από 600.000 διαμερίσματα και 150.000 εμπορικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί τουλάχιστον μέτριες ζημιές. Ο υπουργός Πολεοδομίας Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι 164.000 κτίρια με περισσότερα από 530.000 διαμερίσματα έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων για την κατασκευή νέων διαμερισμάτων στην πληγείσα περιοχή, πρόσθεσε ο Κουρούμ.

Η Τουρκία ξεκίνησε εξάλλου χθες, Τετάρτη, πρόγραμμα προσωρινής υποστήριξης των μισθών και απαγόρευσε τις απολύσεις σε 10 πόλεις για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο του σεισμού που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας, μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ. Ο ισχυρός σεισμός των 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια και άφησε άστεγους εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου 865.000 άνθρωποι διαμένουν σε σκηνές και 23.500 σε κοντέινερ, ενώ 376.000 σε φοιτητικές εστίες και δημόσιους ξενώνες εκτός της πληγείσας ζώνης, δήλωσε ο Ερντογάν την Τρίτη.