Ένας πολιτικός από τη Φλόριντα παρουσίασε την Παρασκευή ένα αμφιλεγόμενο πρότζεκτ αφιερωμένο στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου – με τους φορολογούμενους να πληρώνουν τον λογαριασμό του σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Το Dogs and Cats Walkway and Sculpture Gardens, το οποίο διαθέτει 52 υπερμεγέθη γλυπτά των τριχωτών μας φίλων από αλουμίνιο, έγινε με πρωτοβουλία του Επιτρόπου του Μαϊάμι, Joe Carollo, όπως ανακοίνωσε το Bayfront Park.

Το μόνιμο έκθεμα στο πάρκο Ferré Park στο κέντρο του Μαϊάμι, περιλαμβάνει 26 σκύλους και 26 γάτες, όλα ζωγραφισμένα από ντόπιους καλλιτέχνες, «με σκοπό να απεικονίσουν τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν τα κατοικίδια ζώα στη ζωή μας», όπως δήλωσε η ομάδα.

Η καλλιτεχνική έκθεση είναι δωρεάν για τους επισκέπτες του πάρκου, αλλά κόστισε στην πόλη αρκετά ακριβά – περίπου 896.000 δολάρια, σύμφωνα με τη Miami Herald.

Ο πολιτικός ηγήθηκε των προσπαθειών για τον εξωραϊσμό του πάρκου, αφού η σύζυγός του, Marjorie, πρότεινε στην πόλη της Φλόριντα, να αντιγράψει έναν παρόμοιο κήπο, που είχε ανεγερθεί στο Κάλι της Κολομβίας.

Η δαπανηρή προσπάθεια ήταν αμφιλεγόμενη χρόνια πριν από την υλοποίησή της. Το 2021, το πρώην μέλος του συμβουλίου του Bayfront Park Management Trust, Cristina Palomo, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού το συμβούλιο ψήφισε «ναι» στην ακριβή σύμβαση με το τοπικό χυτήριο Art and Sculpture Unlimited Inc. για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εγκατάσταση των αγαλμάτων χωρίς καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση για την τιμή, ανέφερε το δημοσίευμα.

«Πάντα έχεις μερικούς επικριτές», δήλωσε ο Carollo σε συνέντευξη Τύπου. «Προσπαθούν να το κάνουν να φαίνεται σαν να ήταν το τέλος του κόσμου, ότι αυτό που κάναμε ήταν το προπατορικό αμάρτημα. Μόνο και μόνο επειδή ανέφερα ότι ήταν ιδέα της γυναίκας μου».

Ωστόσο, οι πολιτικοί της πόλης πιστεύουν ότι αυτός ο κήπος γλυπτών θα εκτοξεύσει στα ύψη τη φήμη του Μαϊάμι, ως παγκόσμιου καλλιτεχνικού προορισμού.

Ο δήμαρχος του Μαϊάμι, Φράνσις Σουάρεζ, ο οποίος δήλωσε ότι το πάρκο «ανανέωσε την εικόνα της πόλης», δήλωσε ότι η πόλη πιθανότατα θα αφιερώσει σύντομα άλλα 5 εκατομμύρια δολάρια, για την αποκατάσταση του σιντριβανιού του πάρκου, σύμφωνα με τη New York Post.

«Μέσα σε έναν όμορφο κήπο που αποτελείται από περίτεχνα λουλούδια, ιβίσκους, φοίνικες και άλλα αυτοφυή φυτά της Νότιας Φλόριντα, ο κήπος – έκτασης ενός στρέμματος – που επιμελήθηκε προσεκτικά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Miguel Ferro, προσφέρει στην κοινότητα την ευκαιρία να εκτιμήσει και να συνδεθεί με την τέχνη και τη φύση ταυτόχρονα, κάνοντας βόλτα σε έναν καταπράσινο περίπατο που οδηγεί στην εντυπωσιακή θέα του κόλπου Biscayne», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Παρόλο που ο νέος κήπος εγκαινιάστηκε επίσημα τον Φεβρουάριο, χιλιάδες επισκέπτες τον έχουν ήδη επισκεφτεί, καθώς η πόλη πραγματοποίησε ένα μερικό άνοιγμα τον Δεκέμβριο, για να συμπέσει με την Art Basel.

Κάθε γλυπτό στο πάρκο δημιουργήθηκε από έναν διαφορετικό καλλιτέχνη.

Μία από τις γάτες -που ονομάζεται Dickinson- έχει στο πλάι της μια ζωγραφιά μιας αγροτικής πόλης της Αϊτής, ενώ η La Minina επιδεικνύει τα πολλά χρώματα της Περσίας.

Το El Pana Golden, ένα golden retriever, φέρει τις καρδιές, τα χέρια και τα πρόσωπα της Σκωτίας, ενώ ο Libero, ένα Yorkshire terrier, αντιπροσωπεύει το πράσινο της Αγγλίας.

«Έμεινα έκπληκτος από το πόσο ταλέντο έχουμε στο Μαϊάμι», δήλωσε ο Carollo.