Υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι ανέφεραν ότι η Μόσχα προσπαθεί να εξοντώσει τον σφοδρό επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να δίνει σχετικές οδηγίες στους υπαλλήλους της αποικίας κρατουμένων ΙΚ-6.

Όπως αναφέρουν μια επιτροπή εννέα ατόμων είναι αυτή που προτείνει αν θα τον στείλει ή όχι στην απομόνωση, ενώ η απόφαση λαμβάνεται από τη διοίκηση του Ρώσου προέδρου. Χαρακτηριστικά, έστειλαν τον Ναβάλνι 11 φορές στην απομόνωση μέσα σε διάστημα έξι μηνών, ενώ σχετικό βίντεο δημοσιεύεται σήμερα στο κανάλι Navalni Live στο YouTube.

Όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί του εν λόγω βίντεο, ο διευθυντής της ΙΚ-6 Ντμίτρι Νόζκιν λαμβάνει οδηγίες από την Μόσχα και πραγματοποιεί στις φυλακές συσκέψεις με θέμα «πως θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή στον κύριο εχθρό του Πούτιν».

Τις περισσότερες αναφορές για τον Ναβάλνι τις κάνει ο λοχαγός Μιχαήλ Νεϊμόβιτς, ο οποίος όπως αναφέρεται στο βίντεο «παρακολουθεί το κάθε βήμα του Αλεξέι και όλο του χρόνο τον ξοδεύει να συντάσσει αναφορές για παραβάσεις». Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Ναβάλνι σε μια από τις συσκέψεις ο Νεϊμόβιτς ανέφερε ότι μέσα σ ένα μήνα συνέταξε 10 αναφορές, εκ των οποίων περίπου οι επτά για τον Ναβάλνι. Την τελευταία φορά ο Ναβάλνι μπήκε στην απομόνωση επειδή απευθύνθηκε στον Νεϊμόβιτς με το επίθετο του, χωρίς να χρησιμοποιήσει το όνομα και πατρώνυμο του (όπως συνηθίζεται στα ρωσικά).

Επίσης, παραθέτουν τα ονόματα των μελών της επιτροπής και ισχυρίζονται πως η απόφαση για τη μεταφορά του Ναβάλνι στην απομόνωση λαμβάνεται στην διοίκηση του Ρώσου προέδρου, η οποία με προτροπή του Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει τις σχετικές εντολές στη σωφρονιστική αποικία. Κατά τη σύσκεψη που επακολουθεί μοιράζονται οι ρόλοι και στη συνέχεια η επιτροπή αποφασίζει να στείλει τον Ναβάλνι στην απομόνωση.