Ο θάνατος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν πως ήταν ξάδερφος του Βασιλιά Καρόλου και νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ εξιστορούν και τα γεγονότα που έφεραν τη χούντα στην Ελλάδα.

Guardian

O τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επισημαίνοντας ότι η 9χρονη βασιλεία του συνέπεσε με την πιο ταραχώδη περίοδο στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος.

Η μεγάλη του αδερφή ήταν η τέως βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία.

Daily Mail

O νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Σημειώνοντας πως μετά το πραξικόπημα στην Ελλάδα, το 1967, έζησε στην εξορία.

Le Figaro

El Pais

Ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Β’, πέθανε την Τρίτη στην Αθήνα σε ηλικία 82 ετών.

Μετά από μια ζωή που σημαδεύτηκε από την απώλεια του θρόνου και την εξορία, για τους Έλληνες δεν ήταν πλέον μονάρχης, αλλά Δανός πολίτης ονόματι Glücksburg.

Ο τίτλος του καταργήθηκε το 1973 και έχασε την ελληνική του υπηκοότητα το 1994 αφού αρνήθηκε να έχει διαβατήριο με αυτό το πατρώνυμο, με το επιχείρημα ότι το όνομά του ήταν «Κωνσταντίνος της Ελλάδας».

O τέως Βασιλιάς της Ελλάδος, Κωνσταντίνος, πέθανε σήμερα στην Αθήνα σε ηλικία 83 ετών.

Ήταν ξάδερφος του Βασιλιά Καρόλου και νονός του πρίγκιπα της Ουαλίας, Ουίλιαμ, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Την περασμένη εβδομάδα είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως μετέδιδαν τα ελληνικά ΜΜΕ.

Γόνος της βασιλικής οικογένειας του Schleswig-Holstein-Glücksburg, ο Κωνσταντίνος επίσης αδερφός της Σοφίας, μητέρας του βασιλιά Φιλίππου της Ισπανίας.

Η μοναρχία στην Ελλάδα καταργήθηκε με δημοψήφισμα το 1974, τερματίζοντας τη δανική δυναστεία που ιδρύθηκε το 1863 από τον προπάππου του Κωνσταντίνου Β’, Γεώργιο Α’.

Ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία μόλις 23 ετών το 1964, μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Οι πολιτικές κρίσεις που ακολούθησαν δημιούργησαν πρόσφορο το έδαφος για το «πραξικόπημα των συνταγματαρχών», τον Απρίλιο του 1967 και την επταετή θητεία της χούντας που η CIA κατηγορήθηκε ότι υποστήριζε.

Στην εξορία έζησε επί σαράντα χρόνια στο Λονδίνο, προτού επιστρέψει στη χώρα του, το 2013. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Μαρία, αδελφή της βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας, με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά.

CNN

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από την ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας και εσχάτως νόσησε και από κορονοϊό κάτι που φαίνεται να επιδείνωσε σημαντικά την κατάστασή του Τον Δεκέμβριο του 2021 είχε επίσης εισαχθεί στο νοσοκομείο με πνευμονία.