Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έστειλε επιστολή τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ώστε να αναλάβει δράση και να διασφαλίσει τόσο τα δικαιώματα, όσο και τις θρησκευτικές ελευθερίες των Σέρβων στο Κόσοβο.

Συγκεκριμένα, ζητάει να αναλάβει άμεση δράση για τη διευκόλυνση και την περαιτέρω διασφάλιση της ειρήνης στην πληγωμένη, όπως τη χαρακτηρίζει, περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών της εκεί σερβικής κοινότητας.

Επίσης, επισημαίνει την απόλυτη ανάγκη να έχει τη δυνατότητα ο Πατριάρχης Σερβίας να επισκέπτεται την περιοχή και να ασκεί τα λειτουργικά του καθήκοντα για την κοινότητα των Σέρβων.

Αφορμή για την ως άνω επιστολή αποτέλεσε η έκρυθμη κατάσταση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στο Κοσσυφοπέδιο, με αποκορύφωμα την απαγόρευση που επέβαλαν οι Αρχές της Πρίστινα, στις 26 Δεκεμβρίου, στον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο να επισκεφθεί την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Πεκίου, την ιστορική πρώτη καθέδρα του Πατριαρχείου Σερβίας, και να βρεθεί κοντά με τους Σέρβους ορθόδοξους πιστούς τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.