Χάος επικρατεί στις ΗΠΑ με τους Ρεπουμπλικάνους να αδυνατούν να εκλέξουν τον διάδοχο της Νάνσι Πελόζι και πληροφορίες να αναφέρουν πως 20 άτομα διαφωνούν με τη γραμμή του κόμματος λόγω «προσωπικών επιδιώξεων». Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε πως «ντροπιαστικό» το σκηνικό που εξελίσσεται.

Όπως αναφέρει το cnn.com, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει συνεδριάσει τρεις φορές χωρίς να βγει «λευκός καπνός» για τον νέο πρόεδρο, παρόλο που ο υποψήφιος είναι εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως ο Κέβιν Μακάρθι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες έλαβε 203 ψήφους – αντί των 218 που απαιτούνταν και στην τρίτη πήρε μόλις 202 ψήφους. Αντιθέτως, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χακίμ Τζέφρις, έλαβε 212 ψήφους και στις τρεις ψηφοφορίες.

Έτσι, η Βουλή οδεύει στη 4η ψηφοφορία, όμως το αμερικανικό δημοσίευμα επικαλείται πηγές από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που αναφέρουν ότι το αντάρτικο των βουλευτών γίνεται επειδή δεν έχουν ικανοποιηθεί προσωπικές φιλοδοξίες τους.

Μάλιστα, ο Κέβιν Μακάρθι ανέφερε πως οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι για την πρόοδο της χώρας.

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά από το 1923 που δεν εκλέγεται νέος πρόεδρος του σώματος από την πρώτη ημέρα, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να πρόκειται να συνεδριάσει για 4η φορά.

«Ντροπιαστική η δυσκολία των Ρεπουμπλικάνων»

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε σήμερα «ντροπιαστική» τη δυσκολία των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών να συμφωνήσουν στην εκλογή του προέδρου στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου εντούτοις έχουν την πλειοψηφία.

Ο «υπόλοιπος κόσμος» παρακολουθεί τι συμβαίνει στο Κογκρέσο, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους πριν από ένα ταξίδι στο Κεντάκι, προσθέτοντας ότι παραμένει προσηλωμένος ώστε «να έχουμε αποτελέσματα».

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι ελπίζει η Βουλή να «συνεργαστεί» προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο σε σχέση με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι ελπίζει οι βουλευτές να «συνεργάζονται» καθώς η μάχη για την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων αντανακλάται άσχημα στη χώρα. «Δεν φαίνεται ωραίο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουν».