Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η δικαστική ασυλία του πρίγκιπα διάδοχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον και του Ριάντ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες, Πέμπτη, ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι.

«Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη διμερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία, η οποία, όπως γνωρίζετε, είναι τεταμένη αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, τονίζοντας ότι η κίνηση δεν έχει «καμία σχέση» «με την αξία αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης».

Υπενθυμίζεται, πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μια επιχείρηση την εντολή για την οποία έδωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «έκρινε ότι ο εναγόμενος μπιν Σαλμάν, ως επικεφαλής ξένης κυβέρνησης, χαίρει ασυλίας από τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων».