Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είναι ενήμερος για τις δραστηριότητες του Ιράν ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της χώρας σήμερα, μία ημέρα αφού το Συμβούλιο των Κυβερνητών του ΔΟΑΕ ζήτησε εξηγήσεις για τα ίχνη ουρανίου που εντοπίστηκαν σε τρεις μη δηλωμένες θέσεις.

Το κείμενο της απόφασης, που συνέταξαν χθες Πέμπτη (17/11) οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, ανέφερε ότι «είναι καίριο και επείγον» το Ιράν να εξηγήσει την προέλευση αυτών των ιχνών ουρανίου και γενικότερα να δώσει στον ΔΟΑΕ τις απαντήσεις που ζητεί. Η απόφαση εγκρίθηκε από τα 26 από τα 35 μέλη του Συμβουλίου. Μόνο η Ρωσία και η Κίνα το καταψήφισαν, ενώ δύο χώρες ήταν απούσες και πέντε απείχαν.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση που λαμβάνεται φέτος, έπειτα από μία πρώτη τον Ιούνιο, με αφορμή την ίδια διαφωνία: την απουσία «αξιόπιστων από τεχνικής άποψης» απαντήσεων που αφορούν ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου τα οποία βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες θέσεις.

«Το Ιράν δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει τίποτα για το οποίο δεν είναι ενήμερη η υπηρεσία», απάντησε την Παρασκευή (18/11) ο Μοχαμάντ Εσλαμί, επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι δραστηριότητές μας είναι στο πλαίσιο των κανόνων», πρόσθεσε. «Ασκούν πίεση στο Ιράν επί 10 χρόνια, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», σημείωσε ο ίδιος.

Τον Ιούνιο το Ιράν απομάκρυνε τον εξοπλισμό παρακολούθησης του ΔΟΑΕ, περιλαμβανομένων κάποιων καμερών που είχαν τοποθετηθεί σε πυρηνικές της εγκαταστάσεις βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Οι πολιτικοί στόχοι των συντακτών αυτή της αντιιρανικής απόφασης δεν θα επιτευχθούν, αλλά ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στις εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και το Οργανισμού», εκτίμησε ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΔΟΑΕ Μοχσέν Ναζιρί.