Στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, δεν κατάφερε να επικρατήσει το «κόκκινο κύμα», δηλαδή μια συντριπτική νίκη των Ρεπουμπλικανών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα Bild και θεωρείται ταπεινωτική ήττα του τέως προέδρου των ΗΠΑ. Από την πλευρά των νικητών, δηλαδή των Δημοκρατικών, παρότι χαρακτηρίστηκε στρατηγική υψηλού ρίσκου, καθώς για κάποιους ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, η στρατηγική να δώσουν ώθηση κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών διαδικασιών των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων τους σε υποψήφιους της ριζοσπαστικής δεξιάς που τάσσονταν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, με το σκεπτικό πως θα ήταν ευκολότερο να τους νικήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές, μοιάζει να ήταν επιτυχής. Οι Δημοκρατικοί ξόδεψαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες νίκης ορισμένων από τους πιο ακραίους υποψήφιους στις εσωκομματικές ψηφοφορίες του GOP για να τους νικήσουν προχθές Τρίτη.

Στο Μέριλαντ, στον Νταν Κοξ, ο οποίος υποστηρίζει παθιασμένα τον Ντόναλντ Τραμπ και ενστερνίζεται τους εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς του περί διάπραξης εκλογικής νοθείας το 2020, διατέθηκαν τουλάχιστον 1,7 εκατ. δολάρια από τα ταμεία των Δημοκρατικών ώστε να εκπροσωπήσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις ενδιάμεσες εκλογές, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας Washington Post.

Προχθές, υπέστη βαριά ήττα από τον Δημοκρατικό Γουές Μουρ, τον πρώτο αφροαμερικανό που εξελέγη κυβερνήτης σε αυτή την πολιτεία. Στο Ιλινόι, διατέθηκαν όχι λιγότερα από 34,5 εκατ. δολάρια για να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Ντάρεν Μπέιλι, μέγα υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, για το αξίωμα του κυβερνήτη, ιδίως με διαφημίσεις που τόνιζαν τη σχέση του με τον πρώην πρόεδρο και περιέγραφαν τους αντιπάλους του ως μετριοπαθείς κεντρώους.

Χάρη στο κύμα υποστήριξης από τραμπιστές, ο κ. Μπέιλι εξασφάλισε το χρίσμα του κόμματος, προτού γνωρίσει την ήττα προχθές από τον απερχόμενο Δημοκρατικό κυβερνήτη Τζ. Μπ. Πρίτσκερ, που χαρακτήριζε τον κ. Μπέιλι υπερβολικά επικίνδυνο για να γίνει κυβερνήτης.

Η στρατηγική της ανάμιξης στις εσωκομματικές διαδικασίες των αντιπάλων για να προωθηθούν υποψήφιοι που θα είναι ευκολότερο να ηττηθούν δεν είναι ακριβώς καινούργια, όμως προσέλκυσε πολλή περισσότερη προσοχή φέτος. Πολλοί τη χαρακτήρισαν άκρως υποκριτική, καθώς οι Δημοκρατικοί και ο Τζο Μπάιντεν επέμεναν δημόσια κι επανειλημμένα πως στις προχθεσινές εκλογές διακυβευόταν η ίδια η αμερικανική δημοκρατία.

Θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος τους, αν ορισμένοι έστω από αυτούς τους Ρεπουμπλικάνους έκαναν την έκπληξη κι επικρατούσαν στις εκλογές, καταλαμβάνοντας θέσεις-κλειδιά σε κάποιες πολιτείες. «Η επιτροπή που διεξήγαγε την εκστρατεία του Δημοκρατικού κόμματος δέχθηκε έντονες επικρίσεις, όμως φαίνεται πως η στρατηγική της αποδείχθηκε κερδοφόρα», αναλύει ο Στίβεν Μαβίλιο, πολιτικός σύμβουλος, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το να βοηθάς αυτούς (που αρνούνται να δεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών) να ανέλθουν είναι επικίνδυνο στοίχημα. Αλλά έφερε τους καρπούς του», προσθέτει.

Παρτίδα πόκερ

Μεταξύ άλλων εξτρεμιστών υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων που ηττήθηκαν την Τρίτη, αφού υποστηρίχθηκαν από τους Δημοκρατικούς, ήταν ο Νταγκ Μαστριάνο (Πενσιλβάνια), ο Ντον Μπόλντακ και ο Ρόμπερτ Μπερνς (Νιου Χάμσιρ), ο Τζον Γκιμπς (Μίσιγκαν).

Σε ορισμένες πολιτείες, όπου η οικονομική στήριξη των Δημοκρατικών δεν άρκεσε για να είναι υποψήφιοι οι πιο ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι, πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν ή οδεύουν να κερδίσουν με άνεση.

Για παράδειγμα, σε μια αγροτική εκλογική περιφέρεια στην Καλιφόρνια, οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να αλλάξουν την ισορροπία υπέρ του Κρις Μάθις, πιστού του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Χρησιμοποιήθηκε ποσό όχι μικρότερο από 350.000 δολάρια για να υπενθυμιστεί στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους ότι ο αντίπαλος του κ. Μάθις, ο Ντέιβιντ Βαλαντάο, ήταν ένας από τους ελάχιστους Ρεπουμπλικάνους που τάχθηκαν υπέρ της παύσης του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμα του προέδρου.

Ο κ. Βαλαντάο όμως κέρδισε το χρίσμα κι οδεύει να κερδίσει τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

«Δεν νομίζω πως προσπάθησαν αρκετά σκληρά», υπερθεματίζει ο κ. Μαβίλιο, αναφερόμενος στην τακτική των Δημοκρατικών. Μένει να φανεί αν θα δοκιμάζουν τέτοια εγχειρήματα συχνότερα στο μέλλον, παρά τις επιφυλάξεις των επικριτών του στρατηγήματος.

Οι απλοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών «δεν το καταλαβαίνουν», σύμφωνα με τον κ. Μαβίλιο, «όμως όσοι ξέρουν πώς να διεξάγουν και να κερδίζουν εκστρατείες δεν έχουν κανένα όριο σε ό,τι αφορά τη στρατηγική». «Έχει ρίσκο. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι παρτίδα πόκερ», προσθέτει ο Στίβεν Μαβίλιο. «Αλλά όπως τα περισσότερα μεγάλα στοιχήματα, όταν είναι κερδοφόρα, είναι πολύ κερδοφόρα».