Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πρόκειται να στείλει τις προσεχείς ημέρες επιθεωρητές σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες της Μόσχας ότι το Κίεβο κατασκευάζει «βρόμικη βόμβα», κάτι που η ουκρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά. Μάλιστα, η ουκρανική κυβέρνηση προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του IAEA, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

«Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι ενήμερος για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν την Κυριακή από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με τις εικαζόμενες δραστηριότητες σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του IAEA, στην οποία επισημαίνεται ότι και οι δύο εγκαταστάσεις υπόκεινται σε ελέγχους του και μία εξ αυτών είχε επιθεωρηθεί τον προηγούμενο μήνα.

«Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πρόκειται να επισκεφθεί τις (συγκεκριμένες) εγκαταστάσεις τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζεται.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (24/10) η Ρωσία δήλωσε πως η Ουκρανία έχει εισέλθει «στο τελικό στάδιο» της κατασκευής «βρόμικης βόμβας», έναν ισχυρισμό που επισείει η Μόσχα από την περασμένη Κυριακή (23/10), και τον οποίο απορρίπτουν σθεναρά το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη “βρόμικη βόμβα”. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο» ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

Όπως είπε «ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο» είπε, εκτιμώντας πως το Κίεβο θέλει κυρίως να «εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη».

«Η πυροδότηση ενός εκρηκτικού ραδιενεργού μηχανισμού θα προκαλούσε αναπόφευκτα τη μόλυνση της περιοχής σε μια επιφάνεια που μπορεί να φθάσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα» προειδοποίησε.