Το ταξίδι του ιπποκρατικού πνεύματος συνεχίζεται σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ενώνοντας τις δυνάμεις της επιστήμης κάτω από έναν «Όρκο», τον όρκο του Ιπποκράτη. Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, που είναι η ψυχή αυτής της μεγάλης διαδρομής, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργάνωσε ειδική τελετή αναπαράστασης του «αυθεντικού» όρκου του Ιπποκράτη στο θέατρο Φρασκίνι του Πανεπιστημίου της Παβία (University of Pavia), ενός από τα παλαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο.

Εξήντα επτά νέοι ιατροί, που αποφοίτησαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβία παρέλαβαν μαζί με το πτυχίο τους τον πάπυρο με τον όρκο του πατέρα της Ιατρικής στα αρχαία ελληνικά μετά την τελετή απόδοσης του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη. Ειδικός απεσταλμένος από την Κω, ο οποίος συμμετέχει στις επίσημες τελετές του Ασκληπιείου, αναπαρέστησε τον Ιπποκράτη στην τελετή της Παβία, ενώ οκτώ νεαρές Ιταλίδες ντύθηκαν ιέρειες με άμφια για το δρώμενο της αυθεντικής αναβίωσης του όρκου του Ιπποκράτη.

Στην ιδιαίτερη αυτή βραδιά συμμετείχαν μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας της Παβία, ο επίτιμος πρόξενος του Μιλάνου κ. Σάκκαρης, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην Παβία Γιώργος Μπακάγιας και μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παβίας Κλαούντιο Λίσι δήλωσε ενθουσιασμένος με το όλο εγχείρημα. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, προσκάλεσε τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Παβίας Κλαούντιο Λίσι και τον κοσμήτορα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Παβία Μάρκο Μπενάτσο για την ορκωμοσία των Αρίστων Ιατρών στο Ασκληπιείο της Κω στις 22 Οκτωβρίου.

Ο θεσμός της αναβίωσης του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και αφορά στην ορκωμοσία αποφοίτων Ιατρικής των πανεπιστημίων του κόσμου, αλλά και ιατρικών συλλόγων διεθνώς, στο Ασκληπιείο της Κω, στο πλαίσιο της ανάδειξης της οικουμενικότητας της Ιπποκράτειας ιατρικής επιστήμης και ιατρικής σκέψης, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης έγινε η αποκάλυψη της προτομής του Ιπποκράτη από τον πρόεδρο του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών δρ Γιώργο Πατούλη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Παβίας δρ Κλαούντιο Λίσι, τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παβία καθηγητή Μάρκο Μπενάτσο και τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού, δρ Αντώνιο Πολυδώρου. Έγινε επίσης η συμβολική δενδροφύτευση και τοποθετήθηκε ο πλάτανος του Ιπποκράτη στον Βοτανικό Κήπο της Παβία, όπως πραγματοποιείται στις ιατρικές σχολές με τις οποίες διασυνδέεται το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο, ως ένδειξη της μεταλαμπάδευσης της γνώσης του πατέρα της δυτικής Ιατρικής.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, δρ. Γιώργος Πατούλης κατά την ομιλία του τόνισε ότι «ο Όρκος του Ιπποκράτη συνεχίζει να αποτελεί τον τελειότερο και τον πληρέστερο κώδικα άσκησης της ιατρικής επιστήμης, που αναδεικνύει την ενσυναίσθηση, το ήθος και την αγάπη για τον άνθρωπο, παράλληλα με την δια βίου εκπαίδευση και τελειοποίηση της γνώσης και της ιατρικής πρακτικής». Από την πλευρά του ο Α’ αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών Κωνσταντίνος Πάντος, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία τοποθέτησης προτομών, ανοίγει νέους δρόμους και συνεργασίες με γιατρούς και ιδρύματα του εξωτερικού και θέτει τις βάσεις για την προώθηση της ιπποκρατικής σκέψης και του ιατρικού τουρισμού.