«Το Βέλγιο χρεοκόπησε, είμαστε η νέα Ελλάδα» λέει ο δήμαρχος Αμβέρσας, Μπαρτ ντε Γουίβερ, κληθείς να περιγράψει την κρίση που βιώνει η Ευρώπη εξαιτίας των περικοπών στην παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με το Anadolu, ο ντε Γουίβερ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του τόνισε ότι δεν φταίει ο Πούτιν για την ενεργειακή κρίση, αλλά η ίδια η Ευρώπη με τη σταδιακή κατάργηση της πρωτογενούς παραγωγής ενέργειας.

«Δεν είναι μια κρίση που έχει προκαλέσει ο Πούτιν, αλλά μία κρίση που δημιούργησε η ίδια η Ευρώπη καθώς σταμάτησε να εκμεταλλεύεται το δικό της παραγωγικό πλούτο» λέει χαρακτηριστικά ενώ εξηγεί ότι δεν επιτρέπεται η εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. «Οι πιο χαζές χώρες, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν καταργήσει σταδιακά και την πυρηνική ενέργεια» τονίζει.

«Μπορούσαμε να είχαμε αποκτήσει μεγάλα κέρδη από τους πυρηνικούς σταθμούς, αλλά τώρα εγκαταλείπουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία» είπε, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη βελγική κυβέρνηση που αποφάσισε να κλείσει δύο πυρηνικούς σταθμούς.

«Το Βέλγιο έχει χρεοκοπήσει, είμαστε η νέα Ελλάδα» υπογραμμίζει ο ντε Γουίβερ και προσθέτει ότι το δημόσιο χρέος και οι κρατικές δαπάνες της χώρας του παρουσιάζουν χειρότερο ισοζύγιο από ό,τι οι περισσότερες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Μπαρτ ντε Γουίβερ, η Ευρώπη πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εξάρτησης από τον Πούτιν. «Στην Αμερική, οι άνθρωποι δεν είναι σε τέτοιο χάλι» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσα σε 20 χρόνια.