Η πορεία της Λιζ Τρας από λογογράφος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών μέχρι πρωθυπουργός των Συντηρητικών περιλαμβάνει μια σειρά από εντυπωσιακά στιγμιότυπα, ανάμεσά τους και τα πολύχρωμα συνολάκια της.

Η Τρας επικράτησε του αντιπάλου της για την ηγεσία των Τόρις, του Ρίσι Σούνακ, με 81.326 έναντι 60.399 ψήφων, και έχει υποσχεθεί ένα «τολμηρό σχέδιο» για την περικοπή φόρων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Όσο περίμενε να εκφωνήσει την επινίκια ομιλία της το μωβ φόρεμά της ταίριαζε με τα μωβ καθίσματα του χώρου, αλλά ίσως θύμιζε περισσότερο το δαμασκηνί φόρεμα της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα και το μωβ πανωφόρι και ασορτί φόρεμα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν το 2021.

Ένα άρθρο που φιλοξενεί το περιοδικό μόδας Grazia σημειώνει: «Θα μπορούσε η Λιζ Τρας να ευθυγραμμίζεται εμφανισιακά με τόσο έμπειρους και ισχυρούς παίκτες; Πιθανόν».

Η μόδα στη μάχη των… εκλογών

Λιζ Τρας

Παράλληλα, η επικεφαλής κριτικός μόδας των New York Times, η Βανέσα Φρίντμαν, υπογράμμισε την διαφορά στο ντύσιμο του πρώην αντιπάλου της Τρας, του Ρίσι Σούνακ -εκείνος ντυμένος ακριβά και εκείνη με πιο οικονομικά ρούχα- ως βασικό πεδίο μάχης στην κούρσα προς την κορυφή.

«Αυτά που φορούσαν οι δύο υποψήφιοι συμβόλιζαν τις διαφορές ανάμεσά τους εξίσου με αυτά που έλεγαν προεκλογικά», έγραψε η Φρίντμαν.

Τα σχόλια για τις ενδυματολογικές της επιλογές δεν είναι κάτι νέο για την μέχρι πρότινος βουλευτή του νοτιοδυτικού Νόρφολκ.

Λιζ Τρας

Την περίοδο που ήταν υπουργός, τα ρούχα που φορούσε η Τρας, τα οποία περιλαμβάνουν χρωματιστά σακάκια, καρό ζιπ κιλότ και φλούο ταγέρ, δέχονταν κριτική και μέσα από τον Τύπο και διαδικτυακά.

Το στυλ της έπαιρνε διαφορετική μορφή σε κάθε κυβερνητικό συμβούλιο: από ένα τυπικό φόρεμα και έναν συνδυασμό σακακιού με παντελόνι τον Ιούλιο του 2014 όταν διορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος μέχρι ένα μαύρο παλτό κουμπωμένο έως τον λαιμό και μπότες με ίδιο καπέλο το 2016.

Όμως μια από τις πιο αξέχαστες εμφανίσεις της ήταν ένα έντονο ροζ κοστούμι –περιλαμβανομένου παλτό, μπλούζας, παντελονιού και ασορτί τσάντας– με τα οποία εμφανίστηκε σε ένα υπουργικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2019.

Λιζ Τρας

Η Τρας δεν θα είναι όμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός που θα σχολιάζεται για τις στυλιστικές της επιλογές. Η Τερέζα Μέι είχε ταυτιστεί με τα λεοπάρ αξεσουάρ τα οποία προτιμούσε για ψηλοτάκουνες γόβες.

Αξιοσημείωτα όμως είναι και τα σχόλια για την εμφάνιση της Τρας στη διάρκεια της κούρσας διαδοχής όταν είχε εμφανιστεί σε μια τηλεμαχία του Channel 4 τον Ιούλιο.

Η εμφάνισή της έγινε viral με τους χρήστες τουTwitter να επισημαίνουν ότι η Τρας φορούσε κάτι παρεμφερές με εκείνο που είχε φορέσει η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 σε μια τηλεοπτική προεκλογική της εμφάνιση: ένα μαύρο σακάκι με μια λευκή μπλούζα με έναν μεγάλο φιόγκο.

Λιζ Τρας

Η Τρας σχολίασε τις συγκρίσεις με την Θάτσερ, η οποία πέθανε το 2013, χαρακτηρίζοντάς τες απογοητευτικές.

Όπως είπε στο GB News: «Είναι αρκετά απογοητευτικό οι γυναίκες πολιτικοί να συγκρίνονται πάντα με την Μάργκαρετ Θάτσερ ενώ οι άνδρες δεν συγκρίνονται με τον Τεντ Χιθ». (Σ.τ.Σ: Ο σερ Έντουαρντ Χιθ ήταν βρετανός πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1970 έως το 1974 και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος από το 1965 έως το 1975).